АКТУАЛЬНО

«Союз між чоловіком і жінкою спроможний змінити світ», ‒ Папа Франциск

Четвер, 17 вересня 2015, 13:38
Бог довірив сім’ї не тільки дбання про близькість заради неї самої, але захоплюючий проект: вчинити світ «домашнім». Саме родина знаходиться на початку, в основі глобальної культури, це вона нас рятує. Вона захищає нас від численних нападів, стількох знищень, багатьох колонізацій, як, наприклад, грошова чи ідеологічна, що сильно загрожують світові. Сім’я – це основа захисту.

Про це сказав Папа Франциск під час загальної аудієнції в середу, 16 вересня. Цією проповіддю він закінчив цикл роздумів, присвячений подружжю та сім’ї. Як Папа сам сказав, ми є напередодні чудових і нелегких подій, які безпосередньо пов’язані з цією темою, а це Всесвітня зустріч сімей у Філадельфії та Синод Єпископів у Римі. Ці обидві події мають всесвітнє значення, яке відповідає вселенському вимірові християнства, але також і універсальній сфері цієї основної й незамінної людської спільноти, що нею є саме родина.

Проповідник підкреслив, що Бог довірив створений світ чоловікові й жінці. Їхня відмова від Божого благословення неминуче привела до маячної фантазії всемогутності, яка все нищить. «Це те, що називаємо первородним гріхом, – вказав Святіший Отець. – Усі ми приходимо на світ, успадковуючи цю хворобу».

Незважаючи на це, люди не прокляті, ані не покинуті самі на себе. Символічна мова Біблії розповідає, що перше ніж вигнати їх з Едемського саду, Господь зробив чоловікові й жінці одежу із шкури та одягнув їх. Цей ніжний жест означає, що навіть у болючих наслідках нашого гріха Господь не бажає, щоб ми залишилися нагими й покинутими в нашій долі грішників.

«Цю божественну ніжність, це дбання про нас бачимо втіленими в Ісусі з Назарета, Божому Синові, що “народився від жінки”, – мовив Папа Франциск. – Христос, який народився від жінки, є Божою ніжністю для наших ран, наших помилок, наших гріхів. Але Господь любить нас такими, якими ми є, і з цим задумом прагне вести нас уперед, і жінка є тією сильнішою, яка розвиває цей задум».

Обітниця, яку Господь дав чоловікові й жінці на початку історії, включає всіх людей, аж до її кінця. «Якщо, – за словами Святішого Отця, – маємо достатньо віри, сім’ї народів землі знайдуть себе у цьому благословенні. Кожен, хто дозволить, щоб його зворушила ця візія, до якого б народу, нації чи релігії він не належав, нехай разом із нами вирушає цією дорогою. Він буде нашим братом і нашою сестрою, без вживання прозелітизму. Прямуймо разом під цим благословенням, не забуваючи про мету Господа, який прагне вчинити всіх нас братами в житті світу, який прямує вперед і народжується саме з сім’ї, із союзу чоловіка з жінкою».

«Нехай Господь вас благословить, родини з кожної закутини світу!» – закінчив Папа Франциск свою катехизу в середу, 16 вересня 2015 року.

 

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами uk.radiovaticana.va

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next