АКТУАЛЬНО

«Спочатку потрібно припинити нас вбивати. Лише тоді ми можемо говорити про якийсь наступний крок», – Глава УГКЦ про сценарії примирення

П'ятниця, 15 квітня 2022, 17:25
У п’ятницю в ефірі Українського радіо Глава УГКЦ пояснив своє бачення можливого примирення, підкресливши, що це довгий процес, який має певні обов’язкові етапи.

Позиція УГКЦ у цьому питанні є чіткою і недвозначною: сьогодні, під час активної фази воєнного вторгнення росії в Україну, говорити про будь-яке примирення – неможливо. Глава УГКЦ розповідає про умови і етапи можливого примирення в майбутньому, яке включає обов’язкове визнання заподіяних злочинів і засудження злочинців:

«Сьогодні, під час активної фази цієї несправедливої війни, зокрема коли ми всі очікуємо ще одного наступу російських військ на Україну, такі речі в принципі неможливі. Адже щоб миритися, треба бути живими. Коли триває активна фаза такої вбивчої війни, про це невчасно говорити. Спочатку потрібно припинити нас вбивати – лише тоді ми можемо говорити про якийсь наступний крок.

А наступним кроком, очевидно, має бути засудження злочинця і встановлення справедливості. Усі ті злочини проти людяності, які чиняться в Україні, мають бути засуджені міжнародним трибуналом. Ми їх сьогодні кваліфікуємо як геноцид. Тому, поки не відбулося викриття злочинця і засудження його злочину, говорити про якийсь наступний крок невчасно.

Лише після цього, за словами Блаженнішого Святослава, можливий початок якогось процесу примирення: «Коли буде засуджено російського агресора, наступним кроком може бути початок якогось процесу примирення. І це буде довгий процес. Бо процес примирення означає гоєння ран. І без чутливості до жертви цієї несправедливої агресії ми не маємо права, з християнського боку, говорити про примирення».

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next