АКТУАЛЬНО

«Справедливість, мир і демократія: Місія України. Проблеми економічної сфери»

П'ятниця, 24 березня 2017, 15:49
У четвер, 23 березня, з ініціативи робочої групи «Justice, Peace & Democracy» Комісії УГКЦ «Справедливість і мир» відбулася друга зустріч експертів на тему: «Справедливість, мир і демократія: Місія України. Проблеми економічної сфери».

Комісія УГКЦ «Справедливість і мир» продовжує діяльність над розробкою стратегії розбудови миру в Україні. З цією метою було створено робочу групу «Justice, Peace & Democracy», одним із напрямків якої – зробити актуальний зріз існуючих викликів у процесі миробудування. Саме тому цієї весни організовується серія експертних діалогів, другий з яких присвячений проблемам в економічній сфері.

Учасники діалогу з різних точок зору та експертного досвіду висвітлили найболючіші проблеми економічної сфери, які є підставами для різного роду негараздів в економічному світі України. Очолив дискусію професор Дипломатичної академії України Олександр Цвєтков – голова робочої групи «Justice, Peace & Democracy».

Представник організації «Ukraine Invest» Дмитро Романюк висловив думку, що з точки зору розвитку країни і досягнення категорій людського розвитку, економічне зростання є базовим пріоритетом. Проте, як зауважив пан Дмитро, «нині Україна – це не та країна, до якої інвестори стоять у черзі». Цей меседж маємо пам’ятати як сигнал про те, що потрібно змінювати, щоб репутація України на світовому ринку економіки була гідною.

Виконавчий директор Центру економічної стратегії, член Ради РПР (Реанімаційного пакету реформ), головний експерт групи «Економічний розвиток» Гліб Вишлінський зупинився на проблемі прискорення еміграції економічно активних громадян, що спостерігає і у власних колах. Назвав це явище «Часами єврейської еміграції», тобто коли втрачається робоча сила країни з однієї сторони, а з іншої – ми втрачаємо найбільш активних підприємців.

Оксана Кулаковська, директор Київського центру УКУ, свій виступ присвятила проблематиці самореалізації молодих людей,  зазначаючи, що молодь готова будувати своє майбутнє, зазначила, що вони мислять не категоріями заробітної платні чи витрат, а категоріями можливостей для самореалізації, які, на жаль, у нашій країні майже відсутні.

Натомість віце-президент Київської школи економіки Юлія Тичківська зазначила, що можливості є, але немає кваліфікованих кадрів. Звідси й заклик щодо тотальної реформи вищої освіти.  Також пані Юля акцентувала на проблемі втручання держави у ведення малого та середнього бізнесу. Співзвучно із соціальним вченням Церкви вона сказала: «Роль держави – це створити нормальні умови для бізнесу». У цьому контексті запропонувала основні принципи, які б змогли покращити бізнес в Україні. Це захист прав власності приватних осіб, зрозумілі і чесні правила гри, прозорість діяльності всіх сторін, верховенство права.

Викладач Києво-могилянської бізнес-школи Олексій Геращенко, враховуючи сучасні тенденції демократичного суспільства, відзначив, що у нас є два шляхи розвитку економіки: європейський та азійський. В останньому – це сильна політична воля, і це швидкий шлях, а в першому – демократична воля, проте це довгий шлях, який включає в себе багато аспектів, одним з яких є освіта і всі процеси, що пов’язані з нею.

Співзасновник  International consulting group NIAR Роман Ільченко зосередився на проблемі повної відсутності фінансової грамотності в українського суспільства загалом і у владних структур зокрема. Відповідаючи на питання, чому в Україні немає інвестицій,  сказав: бо немає гарантій з боку влади, що завтра все буде діяти згідно із домовленостями. З позиції практика пан Роман закликав усіх насамперед якісно і прозоро виконувати свою  роботу, адже зміни починаються з діяльності.

На завершення Дмитро Романюк запропонував не зосереджуватися на проблемах, а шукати точки, де можна вплинути на їх вирішення. Саме це допоможе країні в нелегкий час.

Олександр Цвєтков погодився із експертними висновками щодо проблем в українській економіці, підкреслив важливість та актуальність порушених питань, адже досліджуючи зріз дійсності, ми зможемо проаналізувати все та почати діяти.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next