АКТУАЛЬНО

Сто двадцять студентів Львівської семінарії отримають стипендії від благодійників – учасників «Різдвяної просфори»

Понеділок, 01 лютого 2021, 12:22
У Митрополичих садах Свято-Юрського комплексу десятки благодійників завітали на доброчинний бенкет «Різдвяна просфора». Серед гостей були архиєпископ і митрополит Львівський Ігор Возьняк, єпископ-помічник Львівської архиєпархії Володимир Груца, єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії Петро Лоза, львівське духовенство, підприємці, митці.

На захід також завітав міський голова Львова Андрій Садовий з дружиною Катериною.

Залучені від благодійної події кошти скерують на розвиток Стипендіальної програми, яка діє при БО «Фундація духовного відродження» ЛА УГКЦ.  Підтримку отримають студенти-сироти, малозабезпечені, які є успішними у навчанні.

Благодійний вечір розпочався з ділення просфорою, вітального слова і благословення митрополита Ігоря.

«Прософора і мед є символом єдності. Ми переконані, що, ділячись нею, ми зростаємо у єдності в наших сім’ях, у семінарії, у наших містах і, дай Боже, в нашій Україні На такому вечорі, як сьогодні, ми продовжуємо збирати кошти для студентів-семінаристів. Дякуємо вам за те, що ви прийшли і готові взяти на себе, можливо, навіть і не по одному семінаристу і оплатити вартість їхнього навчання. Це для вас буде дуже велика мотивація», – сказав архиєпископ і митрополит Львівський Ігор.

«Наші благодійники розуміють, що, інвестуючи у вишкіл душпастирів, інвестують у зміну суспільства в доброму напрямку, – переконаний владика Володимир. – Це вже маленька традиція збиратися на післяріздвяну просфору, яка має благодійний елемент підтримки наших семінаристів у формі стипендій. Цього року така зустріч, з огляду на карантин, відбувається в митрополичих садах. Уже сформувалася своєрідна родина благодійників. Ці люди навіть чекають зустрічі, щоб зустрітися між собою та семінаристами, яких вони підтримують. Душпастирське служіння актуальне і дуже потрібне завжди, а тому важливий і добрий вишкіл майбутніх душпастирів. Суспільні кризи, як, наприклад, сучасна пандемія, ще більше загострюють потребу духовного супроводу людей».

Ректор Львівської духовної семінарії отець Ігор Бойко подякував усім учасникам за присутність і підтримку семінарії. «Багато хто з вас прийшов сьогодні на цю просфору вчетверте. Хочу від усіх настоятелів Львівської духовної семінарії, від нашої архиєпархії, братів-семінаристів висловити вам велику і щиру вдячність за те, що ви сьогодні є разом з нами. Ви вкладаєте в майбутнє нашої Церкви, бо робите добру і благу справу, яку започаткував владика Венедикт», – сказав ректор Львівської семінарії.

«Нам вдалося залучити приблизно три мільйони. Ці кошти були розділені рівно на сто двадцять стипендій. Це означає, що сто двадцять хлопців отримали нашу підтримку.  Підтримка стипендіата не є емоційною підтримкою і вибір потребує вміння бачити глибше. Символічно, що зустріч проходить у садах, які ми називаємо іменем митрополита Андрея і який сам дбав за стипендії для здібних студентів. Переконана, що слід підтримувати семінаристів і в час пандемії, бо цю кризу відчули всі, а семінарія – це непросто навчальний заклад. Для семінарії важливою є формація, яка передбачає проживання у спільноті, що збільшує бюджет навчання», – підкреслила керівниця БО «Фундація духовного відродження», організаторка заходу Олена Карнаух.

Нагадаємо, що ініціатива збору коштів на стипендії для семінаристів належить правлячому єпископу єпархії Святого Миколая з осідком в Чикаго владиці Венедикту Алексійчуку. У січні 2018 року, під час  святкування п’ятдесятиріччя владики, було зібрано мільйон триста вісімдесят тисяч гривень. Тоді десять відсотків від загальної суми зібраних коштів було скеровано на формування стипендій в Тернопільській, Ужгородській, Дрогобицькій, Івано-Франківській та Київській духовних семінаріях – по дві стипендії на кожну семінарію. Те, що залишилося, передали для створення стипендіального фонду для семінаристів Львівської духовної семінарії.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами https://velychlviv.com

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next