АКТУАЛЬНО

«Страдч - гора блаженств нашого українського народу…», - Глава УГКЦ

Середа, 26 червня 2013, 08:15
Близько 20 тисяч вірних взяло участь у першій всеукраїнській прощі до Страдчу, що на Львівщині, присвяченій пам’яті страдецьких блаженних мучеників о. Миколая Кондрата і дяка Володимира Прийми, Дню мирянина та Року віри. На початку паломництва студенти Львівської духовної семінарії Святого Духа та Чортківської дяківсько-катехитичної академії імені священномученика Григорія Хомишина співали молебень та співом супроводжували пішу ходу до Страдецької гори.

На початку паломництва студенти Львівської духовної семінарії Святого Духа та Чортківської дяківсько-катехитичної академії імені священномученика Григорія Хомишина співали молебень та співом супроводжували пішу ходу до Страдецької гори. Після цього розпочалася Архиєрейська Літургія, перед якою владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, зачитав Декрет Блаженнішого Святослава (Шевчука), Глави УГКЦ, про проголошення блаженного мученика Володимира Прийми покровителем мирян УГКЦ. «Всемилостивий Господь дарував нашій Церкві доброго мирянина - блаженного мученика Володимира Прийму, - який своїм життям і мученицькою смертю дав свідчення жертовної співпраці зі своїм душпастирем у нероздільній єдності Христового Тіла... Владики УГКЦ, зібрані на Священному Синоді у Вінніпезі (Канада) 9−15 вересня 2012 року розсудили і вирішили проголосити блаженного мученика Володимира Прийму покровителем мирян», - мовиться в Декреті (відео).

Участь у Літургії, яку очолив Першоієрарх, взяли єпископи Синоду УГКЦ та архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні.

«Лише Бог блаженний і живе в повноті безмежного і досконалого щастя. Він єдиний може зробити такою людину, яка Його шукає і до якої Він зближається у своїй спасительній дії», - сказав Глава УГКЦ під час проповіді (відео). За словами Предстоятеля УГКЦ, Христос відкриває нам своє Царство; Він приходить, щоби спаcати те, що загинуло. Блаженніший Святослав закликав усіх жити і діяти згідно із Христовим навчання. Тому, за його словами, не потрібно боятися бути «голодними і спраглими Христа», а треба мати відвагу бути «переслідуваним за Боже слово і Божу науку». «Треба мати відвагу відкритися на це блаженство для того, щоб Бог вчинив нас блаженними діяннями Святого Духа», - закликав він.

Як зазначив Глава й Отець Церкви, Страдецька гора - це українська гора блаженств. І тому саме тут  Христос, устами Божественного Євангелія, проголошує Добру Новину і роздає свої блаженства. «Сьогодні ми проголосили блаженним одну яскраву особистість – Володимира Прийму, – який проживав і молився, співав Богові у Страдчі. Тут він віддав життя, будучи переслідуваним за правду. Тому його приклад - особливий і важливий для християн нашого часу», - сказав проповідник. За його словами, Євхаристійний Христос, через служіння священика, йшов утішати засмучених, годувати голодних, витирати сльози тим, що плачуть, і нести, можливо, останню радість, яку людина могла одержати у земному житті. «Дяк Володимир, не маючи жодного обов’язку, пустився  в дорогу за своїм душпастирем, не лишив його самого. Він не побоявся бути зневаженим і, навіть, убитим. Тому сповнився божественного вічного життя і Церква проголосила його блаженним – тим, який віднайшов дорогу до Бога і сам її пройшов, а сьогодні бере участь у вічному блаженстві єдиного Бога у трьох особах», - додав Верховний Архиєпископ УГКЦ.

Адже, як сказав Глава Церкви, Христос каже, що кожен, хто терпить задля правди Христової, вже сьогодні має передсмак і відчуття присутності вічного блаженного Царства Небесного.

Після Літургії Першоієрарх УГКЦ освятив наріжний камінь під забудову майбутнього паломницького центру Львівської архиєпархії УГКЦ.

А наостанок о. Василь Білаш, голова Комісії УГКЦ у справах мирян, відзначив усіх активних мирян  єпархій та екзархатів УГКЦ грамотами.

Необхідно зазначити, що після Архиєрейської Літургії Блаженніший Святослав поспілкувався із журналістами (відео).

фоторепортаж

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next