АКТУАЛЬНО

Студентка Українського католицького університету видала перший літературний журнал «ВУКУ» за свій кошт

П'ятниця, 26 січня 2018, 11:30
Сучасна література та поезія – це не тільки твори з нецензурною лексикою, – вирішила довести Ія Барадна, студентка культурології УКУ, і разом з командою однодумців створила літературно-публіцистичний журнал «ВУКУ».

У ньому можна знайти есеї, критику літературних творів, рецензії на відомі книги, поезію – усе це студентська творчість. Кожен випуск буде тематичним, перший з яких про Центр митрополита Андрея Шептицького. На сторінках журналу немає фотографій, зате є двоє ілюстрованих героїв – студентка-айтішниця та хлопець-журналіст. Історія про них розвиватиметься у кожному новому випуску.

«ВУКУ» – це своєрідна платформа для літературної творчості студентів із різних вишів Львова.

«Усі, хто хоче писати, але ще вагається подавати свої публікації до відомих видань, можуть спробувати себе у нашому журналі. Це буде така собі спроба пера, після якої автори за бажанням можуть пропонувати свої тексти іншим виданням», – розповідає Ія Барадна. 

Дівчина навчається на культурології в УКУ, а також заочно – на журналістиці в університеті Франка. Каже, що культурологія створює добру базу, щоб потім працювати в журналістиці. Ідея видавати журнал з’явилася ще рік тому, але рішуче втілювати почала після курсу «Сучасна українська література». Тоді зібрала групу з 15 студентів, які готові були підтримати ініціативу. Як тільки з’явилися перші труднощі і реальні виклики, частина відсіялася, аж поки не залишилося всього 4 людей.

Головне – не боятися експериментів, вважає Ольга Стасюк, одна з 4 учасників команди: «В УКУ давно бракувало чогось творчо-неофіційно-студентського. Власне, це хороша платформа для реалізації себе». Романія Строцька каже, що участь у створенні журналу «ВУКУ» – це втілення її мрії робити щось особливе й корисне. Ще одна учасниця команди Анастасія Спіріна під час роботи над журналом зрозуміла, що треба ще багато вчитися і працювати над собою і своїми текстами, а також усвідомила, наскільки важливою є злагоджена командна робота і добрий керівник.

Щоб завершити будь-яку справу, треба знати мету і не залишати проект навіть тоді, коли летить каміння – це найцінніший досвід, який здобула засновниця видання Ія Барадна. Перший випуск накладом 100 примірників вона вирішила профінансувати із власних коштів, а далі шукати благодійників, які би підтримали проект.

У журналі поки що немає чітко розподілених обов’язків, оскільки команда тільки формується. Є багато авторів під псевдонімами, літературний редактор і дизайнер. Команда «ВУКУ» радо запрошує до співпраці всіх, хто цікавиться сучасною літературою, культурою, хоче писати і читати інших. Табуйованих тем немає, але є кілька правил: писати без нецензурної лексики, уникати радикалізму і однобокості, бути об’єктивним і обізнаним у темі. Дізнатися більше про видання і отримати примірник можна на презентації, яка відбудеться в УКУ в понеділок, 29 січня.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.ucu.edu.ua

ТЕГИ: УКУ, журнал
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next