АКТУАЛЬНО

Суспільні дні УГКЦ у Дніпропетровську

Четвер, 07 листопада 2013, 12:19
5 листопада в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара в рамках проекту "Суспільні дні УГКЦ" відбувся круглий стіл на тему: «Політична відповідальність як передумова ефективної взаємодії між громадянським суспільством і державою».

У роботі круглого столу взяв участь і виступив на тему «Субсидіарність як принцип організації влади та управління» мер м. Шилькріпен (Німеччина) Райнер Пістнер. 

Німецький гість розповів, що до компетенції органів місцевого самоврядування Німеччини належать: місцеві податки й збори, питання розвитку місцевої економіки, комунальні служби, служби підтримки громадського порядку, дитячі садочки, школи, лікарні тощо. Фактично,  місцеве самоврядування охоплює практично всі питання життєзабезпечення населення.

Усі проблеми, вів далі Райнер Пістнер, які можна вирішити в межах місцевості та, відповідно, регіону, вилучаються з нормативного та адміністративного поля центральних органів державної влади. Однак одночасно принцип субсидіарності допускає втручання вищого рівня управління в діяльність нижчого, якщо дії останнього впливають на інтереси сусідніх територій або співтовариства в  цілому. Крім того, таке втручання може бути  обумовлене необхідністю збереження рівності умов життя на території всієї держави й дотримання принципу правової або економічної єдності. Такий порядок реалізації влади допомагає уникнути дефіциту влади і не залишає місця для прояву нелегальних центрів управління, які б узяли функцію управління соціальною системою на себе, зазначив доповідач.

Самоврядування в Німеччині є досить важливим і добре розвинутим демократичним інститутом вирішення багатьох питань місцевого життя завдяки ініціативі та організованості громадян. Але такий розвиток було досягнуто, звичайно, не відразу, і велика роль в цьому належить державі, а передусім самим громадянам, у яких повинна зростати відповідальність, додав мер Шилькріпена.

У роботі круглого столу також взяли участь доцент кафедри політології Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Віктор Пащенко, який представив учасникам тему «Застосування принципу субсидіарності в процесі реформування місцевих органів влади в Україні» та  проф. Сергій Токовенко (тема виступу «Субсидіарність по-українськи»).

Під час дискусії, до якої були залучені студенти та молоді викладачі факультету суспільних наук і міжнародних відносин, обговорили досвід взаємодії державної влади й місцевого самоврядування в Німеччині, який може стати для України прикладом  реалізації континентальної системи місцевого  самоврядування в країні з федеративним устроєм, де органи місцевого самоврядування мають широку компетентність і значну незалежність від державних органів.

Обговорення ще раз засвідчило, що невизнання чи недостатнє визнання приватної ініціативи та її соціальної функції, а також наявність монополій, руйнують принцип субсидіарності.

 

Інформаційна служба Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next