АКТУАЛЬНО

Свобода – це знати, хто ти: як студенти УКУ творять "Вільний Простір"

П'ятниця, 11 серпня 2017, 17:57
“Свобода – це знати, хто ти”, “Свобода – це мати власну думку”, “Свобода – це творити”. Старі платівки із такими написами можна побачити на стінах та дверях будинків у різних містах України. Їх розвішують молоді активні ініціативні люди, студенти УКУ та інших університетів, які творять спільноту "Вільний Простір".

"Вільний Простір" – це, так би мовити, зовнішній колегіум УКУ. Стара австрійська квартира на вулиці Пекарська, 13, що раніше була монастирем отців оріоністів, віднедавна стала житлом студентів і культурним осередком.

Ідея "Вільного Простору" зародилася ще 4 роки тому, проте цілком сформувалася через рік, і 14 лютого 2014 року відбулася перша зустріч. Концепція "Вільного Простору" – гуртувати навколо себе однодумців, людей, які хочуть вільно думати, щось змінювати. Емблемою є птах, що символізує свободу.

Коли засновувався "Вільний Простір" три роки назад, це був час Майдану, і його ідеї ще більше згуртували навколо себе небайдужу молодь. Біля витоків ініціативи стояти студенти УКУ та молоді активні люди Андрій Дацьків, Володимир Дацюк, Мирослав Лесюк та інші. Один із основоположників та ідейний натхненник проекту, Павло Дідула, був у 15-й сотні самооборони Майдану "Вільні люди". Це також певною мірою надихнуло на таку назву проекту.

У рамках "Вільного Простору" відбувається культурний обмін між регіонами України. Молодь зі Львова долучилися до заснування "Вільних хат" в Краматорську і Слов’янську.

Вечорами у теплу пору року на великому балконі квартири "Вільного Простору" в затишній атмосфері проходять перегляди кінострічок. Також проводяться різні вишколи, зокрема етнографічні та фольклорні, майстерки, зустрічі з митцями, письменниками, громадськими діячами, вечірки і творчі вечори.

Західне бюро "Живого ТБ" за матеріалами www. ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next