АКТУАЛЬНО

Священик Харківського екзархату взяв участь у навчальній подорожі до Німеччини

Понеділок, 24 листопада 2014, 12:04
Від 15 до 23 листопада священик Харківського екзархату о. Максим Кролевський перебував у навчальній подорожі до Німеччини, що мала за мету обмін досвідом служіння Церкви для збереження створіння. Так, 16 листопада в українській парафії, у церкві Святої Варвари (м. Відень) відбулася Божественна Літургія, яку очолив о. Тарас Шагала у співслужінні з працівниками екологічної інституції.

Протягом наступних днів проводилися корисні зустрічі з цікавими особистостями, людьми, які радо ділилися своїм набутим досвідом, розробками та досягненнями в екологічній ділянці.

У понеділок, 17 листопада, розпочався освітній семінар для єпархіальних та екзархальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології. Особливістю цього заходу є те, що він відбувається в Німеччині, де українські церковні екологи переймають довголітній досвід місцевої Церкви, яка вже близько півстоліття на інституційному рівні піклується про захист та збереження навколишнього середовища.

У перший день семінару його учасники ознайомились з основними принципами екологічного сертифікування ЕМАS, а також прикладами його застосування в будинку освітньої академії у Petersbergbei Dachau, де вони замешкали. Після обіду увазі учасників семінару була запропонована тема екологічного будівництва, унаочнена оглядом парафіяльного центру церкви св. Петра в Дахау, особливість якого полягає в нульовому рівні викидів вуглекислого газу (пасивний будинок).

Архітектор Роберто Гонцало розповів про переваги енергоефективного будівництва на прикладі свого дітища – парафіяльного центру, де відбувався захід. Зокрема увазі присутніх було представлено централізовану систему вентиляції з теплообміном, коефіцієнт корисної дії якої становить 93 відсотки, і яка є настільки розумною, що включається лише тоді, коли рівень вуглекислого газу в приміщенні починає перевищувати допустимий рівень.

Особливе зацікавлення присутніх викликало констатування професіонала стосовно того, що, маючи відповідні знання і провівши належне планування, будівництво пасивного будинку стане дорожчим всього близько на 5 відсотків у порівнянні зі звичайним, але насправді, в довгостроковій перспективі – набагато дешевшим, адже такий будинок здатний цілком відмовитись від будь-якої системи опалення. Достатньо буде тепла, яке виділяють наявні тут побутові прилади та його мешканці.

Програма семінару, який буде тривати до кінця тижня, є дуже насиченою і передбачає різні освітні заходи та ознайомлення з важливими прикладами управління Божими дарами та бережливого ставлення церковних установ щодо природного довкілля. Поряд з тематикою богословсько-етичних основ служіння Церкви для збереження створіння на порядку денному буде стояти детальніше знайомство з завданнями та ключовим сферами діяльності німецьких єпархіальних референтів з питань екології, а також питання енергоефективності та використання альтернативних джерел енергії. З-поміж іншого, в рамках програми відбудеться зустріч з провідним богословом – фахівцем у сфері сучасної екологічної етики професором Маркусом Фогтом, а також з керівництвом відділу енергоефективності Міністерства економіки Баварії.

У наступних навчальних днях відбулась зустріч єпархіальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології із заступником міністра Мінекономіки Баварії, а також керівником департаменту енергоефективності та енергозбереження відповідного міністерства. Присутні сторони обговорили тему енергетичної політики Німеччини та Баварії, а також застановились над питанням перспектив дружньої до довкілля та справедливої стосовно людей енергетичної політики України. Німеччина загалом і Баварія зокрема є гідними наслідування зразками енергетичної політики і ефективного використання природних дарів. Так наприклад, вже сьогодні 34% електроструму країни генерується завдяки відновлювальним джерелам енергії, а до 2021 їх частка має становити 50%.

Окремий акцент у дискусії був поставлений на питання співпраці держави та Церкви у сфері екологічної освіти для енергоефективної поведінки та відповідального управління природними дарами. Чиновниками Міністерства було підкреслено особливе значення Церкви у процесі суспільного діалогу та формування стійкої екологічної культури.

Опісля єпархіальні референти УГКЦ зустрілися з владикою Петром (Криком), Апостольським екзархом УГКЦ для Німеччини та скандинавських країн, колишнім головою екологічної комісії Синоду Єпископів УГКЦ і спільно з ним відслужили молебень до Бога-Творця, молячись за збереження створіння, а також за дар Божого миру в людських серцях, сім’ях, суспільстві, всьому світі, а особливо в Україні.

Прес-служба парафії Пресвятої Тройці, м. Полтава

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next