АКТУАЛЬНО

Священик зі Зборівщини відкрив у парафії спортивний зал для молоді

Понеділок, 04 листопада 2013, 11:18
2 листопада спокійне та розмірене життя маленького села Присівці, що поблизу Зборова, сколихнула неординарна подія. Священик Михайло Піняга, засновник парафіяльної футбольної команди, котра виборола ледь не всі нагороди районних змагань, відтепер піклуватиметься не тільки про духовне, а й про фізичне здоров'я своїх молодих парафіян у новому спортивному залі.

Раніше занедбані приміщення загальною площею 250 квадратних метрів — у яких сьогодні зроблено ремонт, установлено декілька тренажерів, стіл для тенісу та більярду, а також оснащено комп'ютерний зал — на прохання священика і вірних освятив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василь (Семенюк).

Архиєрей на в'їзді до села освятив також фігуру Матері Божої, очолив Молебень у місцевому храмі Різдва Пресвятої Богородиці, звернувся із пастирським словом до вірних, подякував священику за ініціативність, а вірним — за активну підтримку священика та працю на добро парафії.

“Спорт, а особливо футбол, — це унікальні засоби гуртування парафіяльної молоді, — каже отець Михайло, який особисто займається спортом та часто грає з молоддю у футбол на місцевому стадіоні. — Не раз зустрічав своїх молодих парафіян із сигаретою в руках чи за пляшкою пива, а сільські футбольні змагання не обходилися без матюків, інколи бійок. Мені це направду не давало спокою, тому поставив собі за мету наповнити їхнє дозвілля Богом”.

Приміщення парафіяльна громада отримала на початку 1993 року. За радянських часів тут діяв дитячий садок, який через брак фінансування було закрито. Шість років священик мешкав по сільських родинах і одночасно дбав про реконструкцію та ремонт приміщень. В інший частині будинку є плебанія, а в 2011 році отець виділив дві кімнати для фельдшерського пункту, де працює медсестра, аби літні люди не їздили до сусіднього Зборова.

Сьогодні велика кількість молоді приходить до парафіяльного будинку у вільний від навчання час, слухає духовні поучення отця та з молитвою приступає до спорту, однак найбільше всім до вподоби футбол.

“Цього року ми вирівнювали та обгородили сіткою ділянку під новий стадіон з міні-футболу, — з радістю зізнається о. Михайло. — Нещодавно його засіяли травою, а з наступної весни тут тренуватиметься парафіяльна команда. На значно більшому сільському стадіоні ми поставили залізні ворота, також придбали форму та м'ячі”.

Парафіяльна футбольна команда налічує 16-18 гравців, які представляють село на турнірах, а також є молоде поповнення. Священик особисто бере участь у тренуванні з хлопцями та їздить з ними на змагання.

Отець Михайло, радіючи, каже: “Наші хлопці за досить коротку футбольну кар'єру здобули немало трофеїв. Спочатку ми дякували Богу за 3-тє чи 2-ге місце, однак у 2010 році запальні сільські любителі м'яча стали володарями кубку Зборівського району, вибороли 1-ше місце на XXIII змаганнях з міні-футболу, стали чемпіонами Зборівського району з міні-футболу в 2011 році, а 2012 — здобули 1-ше місце на сільських спортивних іграх Зборівщини".

Після спільної молитви з Митрополитом священик і молодь за доброю традицією у місцевому клубі розпочали українські вечорниці у вишиванках та живою музикою. Священик відкрив благодійний солодкий ярмарок. Кожен приніс солодку випічку, піци, щоб за вторговані кошти поїхати на відпочинок у Карпати чи на Шацькі озера.

 

Прес-служба Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

з місця події о. Олег Харишин

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next