АКТУАЛЬНО

«Священики повинні подавати особистий приклад протидії корупції», - Глава УГКЦ

Четвер, 14 квітня 2016, 12:13
У зціленні від морального зла (корупції) особлива роль належить священикові. Саме священикам Господь доручив дбати про спасіння людських душ. А особливим джерелом звільнення від гріха корупції як усього суспільства, так і кожної особи зокрема, є Святе Таїнство Сповіді.

Звертається Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав до священнослужителів у Посланні до священиків на Страсний тиждень.

Глава Церкви подає священикам кілька практичних принципів, які будуть корисними під час уділювання Святого Таїнства Покаяння, зокрема у випадку гріхів корупції. «Передусім потрібно пам’ятати, що гріх корупції, подібно як і гріх крадежу, може бути тяжким або легким залежно від великої або малої матерії такого вчинку. З’ясовуючи стан сумління пенітента, слід мати на увазі, що особиста відповідальність за цей гріх може бути більшою або меншою відповідно до повноти усвідомлення та добровільності вчинку, як також певних обставин, які впливають на нього», - наголошує він.

Далі він додає, що покута за гріх корупції повинна бути відповідною до його важкості: «Коли особа, що приступає до Святого Таїнства Сповіді, свідомо і добровільно відмовляється покаятися у вчиненому гріху корупції чи не виявляє жалю за цей проступок, не постановляє виправитися та уникати цього гріха в майбутньому, то сповідник не може уділити такій людині благодаті розрішення та не повинен допускати її до Святого Таїнства Євхаристії».

Душпастирям же слід мати на увазі, що гріх корупції за своєю природою часто пов’язаний із нанесенням поважної шкоди як поодиноким особам, так і суспільству. Тому необхідною передумовою для дійсного розрішення є готовність пенітента зробити все, що в його силах, щоб виправити завдану кривду. Без вияву такої готовності священик не повинен уділювати розрішення.

«Ви, достойні отці-душпастирі, повинні подавати особистий приклад у протидії корупційним вчинкам. Тож ваше особисте життя, ваші наміри, думки та життєві горизонти мають скеровувати наших вірних до євангельських ідеалів правди і добра, на основі яких зможе преобразитися і все наше суспільство», - настановляє Предстоятель Церкви.

Насамкінець Блаженніший Святослав застерігає від симонії: «Коли хтось, будучи заплямований гріхом корупції, торгує святими речами чи через хабарництво шукає церковних урядів, то зневажає Духа Святого, що діє в Церкві, підриває в людей віру в Бога та прирікає на вічну погибель власну душу».

«У свято Христового Священства хочу від усього серця ще раз привітати вас, наші священнослужителі, подякувати всім тим, які чесно і віддано здійснюють своє служіння, не шукаючи людської похвали, але тільки прагнучи спасіння повірених їм душ», - привітав душпастирів Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next