АКТУАЛЬНО

Священики зі всієї України взяли участь у тренінгу для військових капеланів

П'ятниця, 28 лютого 2014, 09:56
25-27 лютого у м. Яремче відбувся тренінг для військових капеланів, організований Департаментом Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України. Триденний захід очолив владика Михайло (Колтун), керівник Департаменту.

Для душпастирів провели лекції та семінарські заняття представники структур Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ та Державної прикордонної служби України: полковник Руслан Коханчук, старший офіцер відділу роботи з громадськими релігійними організаціями і шефських зв’язків Департаменту соціальної і гуманітарної політики Міністерства оборони України, полковник міліції Іван Сулятицький, доцент кафедри психології правоохоронної діяльності Львівського державного університету внутрішніх справ МВС України, кандидат психологічних наук, та полковник Олег Матеюк, доктор психологічних наук, професор.

Відкриваючи тренінг, владика звернув увагу капеланів на суть покликання душпастиря: «Сьогодні живий приклад Майдану є дуже промовистим – він показує, наскільки військо потребує священика. Кожен аморальний вчинок вимагає відповідальності, і її неможливо уникнути завдяки людським старанням: тут має діяти Божа благодать, - наголосив єпископ. Заохочуючи капеланів, владика Михайло додав: - Покликані Господом не розчарувалися. Не боячись тягарів загроз та власних слабкостей, вони несли Добру новину в світ. Бажаю вам гідно сповняти Божу волю. Ідімо на взаємодію з Ним, даймо Господу керувати нашим життям, а Пресвята Богородиця нехай нас оберігає».

Протягом тренінгу учасники мали нагоду побачити силові структури, у яких вони душпастирюють, зсередини та закцентувати для себе на особливостях психології військовослужбовців кожної структури. Одною з тем тренінгу став пошук місця капеланів у задоволенні актуальних духовних проблем військовослужбовців та правоохоронців.

Корисним для капеланів стало заняття під проводом полковника Руслана Коханчука. Священики роздумували над душпастирською опікою, прямуючи від загальних принципів праці у війську до конкретних кроків, втілених капеланами під час візитів до частин.

Закриваючи тренінг, владика подякував лекторам за змістовні науки та побажав усім капеланам, щоб у них ніколи не зникало відчуття власної потрібності. За словами владики, це додаватиме їм сил до сповнення свого душпастирського покликання, а Бог обов’язково винагородить тих, хто йде Його стежками».

У тренінгу взяло участь біля 30 душпастирів для військовослужбовців та правоохоронців.

 

Довідка:

Організація тренінгів для капеланів входить до плану діяльності Департаменту на 2014 та наступні роки. Перший такий тренінг було проведено у грудні 2013 року в Одесі у рамках Шостого всеукраїнського з’їзду військових капеланів УГКЦ (тренінг провадив о. Андрій Зелінський, ТІ). Капелани визначили таку форму роботи підвищення фахового рівня ефективною і взяли участь у формуванні тем наступних тренінгів, що будуть організовані Департаментом.

Наступний тренінг відбудеться у другому півріччі 2014 року.

Прес-служба Департаменту капеланств

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next