АКТУАЛЬНО

Священник Київської архиєпархії у соціальній мережі розповів про сім симптомів стану грішної людини

Четвер, 12 листопада 2020, 16:11
«Живемо в непростий час пандемії коронавірусу Covid-19. Зазвичай за перших ознак захворюваності ми, шукаючи можливості врятувати своє життя, звертаємося до лікарів, а відтак виконуємо їхні рекомендації.

Сьогодні ми поговоримо про симптоми гріха, цього страшного вірусу, який може погубити наше життя, дочасне і вічне. Поговоримо про симптоми гріха на прикладі Юди Іскаріота, який, згрішивши, втратив дочасне і  вічне життя», - про це у своєму відеоблозі розповів протоієрей Михайло Будник, протопресвітер Барський.

У соціальній мережі «Ютуб» душпастир навів два приклади боротьби з тілесним та душевним вірусом, який може погубити людину. Як лік від цього, священник пропонує інтернет-користувачам розглянути на прикладі Юди сім симптомів гріха, помітивши які, варто бити на сполох і вдатися до Божого милосердя.

Розповідаючи про мету і покликання Юди, о. Михайло зауважив, що з ім’ям Юда асоціюється слова «зрада» та «підлість». «Інколи навіть незручно вимовляти це ім’я. Але насправді воно несе в собі добре значення та означає «хваліте Господа». Юда був народжений для Божої слави, а помер у безслав'ї, став символом зради», - наголосив протоієрей.

Відтак, йдучи сторінками Святого Письма, душпастир розкрив ознаки та симптоми гріха на прикладі зрадника Ісуса.

Відсутність любові

Про перший симптом, за його словами, йдеться в Євангелії від Івана, у дванадцятій главі. «Приходить жінка і на знак власного покаяння виливає дорогоцінні пахощі. Юда, бачачи це, нарікає: «Чому не продане це миро за триста динаріїв і не роздано убогим». Юда не осмислював цього глибокого сенсу навернення і покаяння жінки-блудниці, яка змінює своє життя. Він цінує Ісуса нижче від пляшечки мира. Вдавано турбується про бідних, не зауважуючи, що поряд є Той, хто найбільше турбується про бідних. Це перша ознака – відсутність любові. Вона проявляється в наших підрахунках. Це відбувається тоді, коли ми починаємо рахувати, скільки нам буде коштувати пожертвуваний час на Богослужіннях, які понесемо збитки, витрачаючи час для Господа, та думати, що іншого можемо зробити за цей час. Відсутність любові до Бога є першою і дуже важливою ознакою, симптомом хвороби гріха».

Відсутність страху перед Богом

«Другим симптомом є відсутність страху перед Богом, – говорить священник. – Юда мав скриньку і крав те, що туди клали. Він крав! Він не боявся Бога. Якщо у своєму житті ми допускаємо гріх, це означає, що ми не боїмося Бога. Ми можемо говорити багато чого, називати себе віруючими, але якщо свідомо й добровільно чинимо гріх, то він нас обплутує та зв’язує. Тоді ми в ньому перебуваємо. Це означає, що в нас немає страху перед гріхом, немає страху перед Богом. Але Бог все бачить, адже Бог є серцевідець. Юда знав це, що Бог бачить серця й думки, але знехтував цим знанням. У нього не було страху перед Богом», - наголосив о. Михайло.

Відсутність боротьби

Називаючи третій симптом, протоієрей сказав, що це відсутність боротьби. «Слабкість є в кожного і спокуса може прийти до кожного. Можливо, Юда перший раз вийняв із тієї скриньки якийсь дріб’язок, але не боровся з цим. Не боровся зі схильністю грішити, тому гріх наростав, як лавина, допоки не зруйнував та не розчавив його життя».

Відсутність вірності у служінні

«Четверта ознака – відсутність вірності у служінні. Юда був апостолом, єдиний із Юдеї, інші були галилеянами. Фінанси, які йому дали в розпорядження, були ознакою пошани, довіри до його служіння. Але він не був вірним. Важливо перебувати вірними в служінні, яке ми несемо, яке нам довірено! Це є дорогою до святості. «Будеш вірний у малому, над великим поставлю тебе», – каже Господь. Юда не був вірний у малому. Це призвело до великого падіння», - зауважив о. Михайло.

Закам’янілість на напімнення

Ведучи далі, священник із Вінниччини зазначив, що п’ятий симптом – це закам’янілість до напімнення. «Юда не слухав застережень. Щодня перебуваючи з Ісусом та чуючи Його проповідь, він не застосовував цього до свого життя. Він чув науку Спасителя, що не можна двом панам служити – Богові й мамоні, але далі намагався так служити. На наших полицях може бути багато книг, можемо переслухати багато проповідей, конференцій, багато знати, але програємо, якщо не застосуємо цього  у своєму житті. Слово Боже стосується кожного. Слухай застереження, будь уважним, чуйним, чувай над своїм спасінням», – наголосив душпастир.

Відсутність сумління

За його словами, шостий, дуже важливий симптом – відсутність сумління. «Перші симптоми призводять до цього крайнього симптому. Сумління стихло, коли людина згрішила вперше, воно ще говорить після другого, третього разів, а далі починає черствіти, кам’яніти та в кінці стає мертвим. Таким мертвим на час зради вже було сумління Юди. Якщо, не дай Боже, у когось із нас совість мовчить, коли ми грішимо, то – стрепенися, брате, стрепенися й біжи до Божого милосердя!» – застеріг священник.

Брак віри

Продовжуючи свою мову, він наголосив, що ці шість симптомів призвели до важкого гріха – відречення від Спасителя, зради, підлості, розп’яття. Проте є сьомий гріх: «Сьомий симптом, який призвів до вічної загибелі – брак віри. Юда пішов і повісився, бо в нього не було віри. Брате і сестро, хоч би які були твої гріхи, віруй, що Бог може і хоче тебе врятувати. Він єдиний це може зробити – побачити і вмити. Слово Боже каже: «Якби гріхи ваші були як багряниця, як сніг їх вибілю». Юда не повірив у Боже милосердя. Після гріха в нього були дві стежки: або на шибеницю, або до Бога. На жаль, він не пішов до Бога. Петро теж згрішив, але, пригадуєте, він плакав над своїм гріхом. Ісус його запитує після свого Воскресіння одне-єдине: «Петре, чи ти любиш Мене?» Перед тим ще Ісус молився за Петра: «Я молився, щоби не змаліла твоя віра». Молився не про те, щоб Петро не впав, не відрікся. Молився про те, щоб не змаліла віра».

Вакцина від гріха

Завершуючи свою науку, о. Михайло зауважив, що кожна людина може впасти у гріх. «Головне, щоб не змаліла наша віра в Боже милосердя. Ісуса цікавить, чи ти ще любиш Його. Тоді встань і йди до Нього, не впадай у відчай! Юда був народжений для слави, а помер у безслав'ї. Кожен із нас народжений для слави, – додав священник, – тому, благаю, не залишайся у гріху, не живи в безслав'ї. Прийди до Бога, повір у Нього, полюби Його! Він – Добра новина. Він – вакцина від гріха, від поламаного життя, вічної загибелі. Потрібно повірити, покаятися і йти за Христом».

Пресслужба Київської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next