АКТУАЛЬНО

Священники Паризької єпархії Святого Володимира Великого взяли участь у семінарі «Єпархія у сопричасті: єдність, братерство, інакшість»

Понеділок, 25 листопада 2019, 13:01
З 19 по 21 листопада священники з п’яти країн єпархії Святого Володимира Великого, що у Парижі, з’їхалися до монастиря Нотр Дам д’Орваль у Бельгії на семінар «Єпархія у сопричасті: єдність, братерство, інакшість».

Під час зустрічей першого дня основна увага була звернена на сопричастя на рівні єпархіальному. Спочатку владика Гліб Лончина представив напрацювання Синоду Єпископів «Сопричастя в житті та свідченні УГКЦ». Згодом виступили отець Юрій Лещинський, канцлер єпархії Святого Володимира Великого, з доповіддю про єпархіальні собори, та Килина Курочка, голова служби комунікації єпархії, з представленням роботи служби комунікації: поточних справ та планів розвитку на перспективу. Завершився блок доповіддю про Єпархіальний дім як «hub» гостинності та місії від адміністратора єпархіального дому і парафії Всіх святих отця Романа Остап’юка та обговоренням почутого.

Другий день семінару був тематично поділений на дві частини.

У першій половині дня учасники семінару розглядали сопричастя на парафіяльному рівні. Адміністратор парафії Антверпена отець Руслан Піх розповів про парафію як «спільноту спільнот». Темою доповіді отця Ігоря Наконечного, адміністратора парафій у Ліллі та Турне, була «стара» діаспора та «нова» еміграція. Отець Еммануїл Фріч, настоятель парафії Святого Іринея Ліонського в Ліоні, розповів про перспективи міжнародної парафії візантійського обряду.

Наступною важливою тематикою було обговорення душпастирського плану «Христос – наша надія», а також  молодіжного катехизму УГКЦ. Обидві дискусії модерував владика Гліб Лончина.

Останньою темою другого дня семінару було сопричастя на рівні УГКЦ. Голова Патріаршої екуменічної комісії о. Ігор Шабан розповідав про роль патріарших структур у глобальному сопричасті. На завершення учасники переглянули фільм «Від серця до серця», присвячений інтронізації владики Бориса Ґудзяка як архиєпископа та митрополита Філадельфійського.

Третій день був присвячений тематиці екуменічної єдності. Представлення цієї теми відбувалося на різних рівнях. Отець Ігор Ранця розповідав про екуменізм у єпархії Святого Володимира Великого, о. Ігор Шабан – про екуменізм на рівні усієї УГКЦ, а о. Еммануїл Фріч поділився своїм досвідом євангелізації серед православних і католиків Ефіопії. Завершився семінар дискусією-обговоренням екуменічних та міжрелігійних контактів на рівні парафій. Отці Святослав Горецький, Микола Гривнак та Юрій Лещинський поділилися своїм досвідом локальної співпраці з протестантами, православними та мусульманами.

Окрім священників і працівників єпархії Святого Володимира Великого у семінарі також брали участь бельгійські гості: о. Альфонс Боррас, генеральний вікарій Льєзької дієцезії; диякон Люк Маєльс, відповідальний за екуменізм у Льєзькій дієцезії; диякон Кун Якобз, працівник Брюссельсько-Мехеленської архидієцезії; п. Михайло Шелудько та с. Ігнатія, українські студенти Лювенського університету.

 Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ugcc.fr

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next