АКТУАЛЬНО

Святий Престол: «Корупція – реальна загроза для миру й безпеки»

П'ятниця, 11 вересня 2020, 16:16
Корупція несе загрозу розвиткові, а для її подолання потрібні не лише закони, але й відповідне формування сумлінь громадян. Про це представник Святого Престолу говорив на економічному форумі ОБСЄ.

Боротьба проти корупції була головною темою виступу делегації Святого Престолу під час заключного засідання 28-го Економічного й екологічного форуму ОБСЄ, що відбувався у Празі. В доповіді, яку передав архиєпископ Чарльз Бальво, Апостольський нунцій у Чеській Республіці та голова ватиканської делегації, наголошується на тому, що корупція є «реальною загрозою для миру та безпеки».

Особливу стурбованість у представництва Святого Престолу викликає той факт, що «величезний обсяг коштів, виділених на протидію пандемії Covid-19, вже привабив кримінальні структури», породжуючи небезпеку того, що «ті, які найбільше потребують фінансової підтримки, залишаться без необхідної допомоги».

«Ми повинні бути чесними та визнати, що корупція різною мірою справджується в кожній з країн-членів ОБСЄ», – стверджується в заяві, бо лише визнавши існування цього лиха, «будемо спроможними його долати». З цього випливає заохочення знаходити «нові та інноваційні» вирішення в актуальному контексті пандемії, які не будуть такими, що вносять поділи, політизованими чи частковими, але «насправді шукатимуть спільне благо та цілісний розвиток усіх».

Як зазначає архиєпископ Бальво, коли в управлінні «громадською справою» бракує «прозорості та відповідальності», це підважує «стійкий і тривалий економічний розвиток та безпеку», а навіть, «повністю зводить їх нанівець».

Представник Святого Престолу закликає протидіяти корупції також за посередництвом «культури, освіти, формування та громадянської участі», оскільки «закони є потрібними, але не є достатніми». Потрібно пробуджувати сумління, щоби «від поширеної байдужості перейшти до відчування серйозності цих явищ, аби боротися з ними».

www.vaticannews.va


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next