АКТУАЛЬНО

«Святкуємо наш престольний празник і хочемо роздати звідси світло, радість і красу, якою красується між нами Діва Марія», – Глава УГКЦ

Понеділок, 03 травня 2021, 15:24
Нехай наша Небесна Мати буде для кожного з нас провідницею і учителькою до зустрічі з воскреслим Христом. Та Мати, яка втратила свого Сина, а потім наново зустріла Його воскреслого, нехай буде потіхою для матерів, які втрачають своїх синів на фронті, які втрачають своїх дітей під час новітніх обставин, коли смерть по-своєму косить людський рід. Богородиця сьогодні є іконою Церкви, яка красується, світиться світлом нашого воскреслого Господа. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді у Світлий понеділок у Патріаршому соборі Воскресіння Христового. Цього дня є престольний празник головного храму УГКЦ.
На фото - ієромонах Ніканор Лоїк, адміністратор Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві На фото - ієромонах Ніканор Лоїк, адміністратор Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві

На Архиєрейській Божественній Літургії з Главою Церкви співслужили: єпископ-помічник Київської архиєпархії преосвященний Йосиф Мілян, єпископ Курії Києво-Галицького Верховного Архиєпископа преосвященний Степан Сус і духовенство собору.

У Світлий понеділок духовна увага Церкви скерована до Єрусалиму. У богослужіннях звучить спів «Світися, світися, новий Єрусалиме, слава бо Господня на тобі засяяла. Радій нині і веселися, Сіоне, а Ти, чиста Богородице, красуйся воскресінням Сина Твого».

Блаженніший Святослав пояснив зміст цих слів. Він розповів, хто є тим Сіоном, який ликує, хто є новим Єрусалимом. «Це перша громада християн, які разом з апостолами переживають першу пасхальну зустріч із воскреслим Учителем. Новим Єрусалимом є Церква Господня, яка сяє світлом воскреслого Спасителя. А Сіоном є групка апостолів, які збираються і очікують появи між ними воскреслого Спасителя», – сказав Предстоятель.

Глава УГКЦ зауважив, що в книгах святих пророків образом Божого народу, символом Церкви Христової як спільноти відкуплених Христовою кров’ю людей є образ Пречистої Діви Марії. Тому, каже він, сьогодні [у Світлий понеділок. – Ред.] наша увага природно скеровується до Богородиці.

Зустріч Богородиці з воскреслим Христом не описана в Євангелії. Однак Блаженніший Святослав запросив заглибитися в таїнство зустрічі матері зі своїм воскреслим Сином. Марія, розповів проповідник, постійно перебувала на молитві з апостолами, переживала зустрічі, коли Він приходив крізь замкнені двері і об’являв себе учням. Найкраще, за його словами, це описав євангелист Лука словами «Марія все це зберігала у своєму серці».

Опубліковано Українська Греко-Католицька Церква Понеділок, 3 травня 2021 р.

 

Предстоятель УГКЦ пригадав, що у другий день Великодніх свят Патріарший собор Воскресіння Христового святкує свій престольний, храмовий празник.

«Сьогодні між нами по-особливому присутня Пречиста Діва Марія. Якщо Київ будувався як новий Єрусалим, то сьогодні ликує і красується Патріарший собор Воскресіння Христового востанням народженого від Пречистої Діви Марії Божого Сина. Всією Церквою ми хочемо скласти подяку Господу Богу за дар величавого собору в Києві», – сказав Блаженніший Святослав.

У Пасхальній утрені є такий переспів фрази пророка: «Поведи очима навколо, Сіоне, і глянь, ось прийшли до тебе з Півночі, Півдня, Сходу і Заходу, як світлосяйні світила діти твої, прославляючи Христа навіки». Тут, за словами Глави УГКЦ, йдеться про наш Патріарший собор: «Це, можливо, найкращий спосіб зрозуміти і висловити сьогоднішню радість нашого престольного празника. Мабуть, саме в обставинах пандемії ми усвідомлюємо, що наш Патріарший собор є серцем глобальної і розсіяної по всій земній кулі нашої святої Церкви-мучениці».

«Ми сьогодні святкуємо наш храмовий празник і звідси хочемо ще раз роздати світло, радість і красу, якою красується між нами Пречиста Діва Марія. Ми маємо привілей бути в соборі, у ньому молитися, слухати Боже Слово, причащатися Тіла і Крові нашого Спасителя», – зазначив він.

Читайте також: Глава УГКЦ на Великдень: «Сьогодні Христос бере за руку сучасну людину і воскресає разом із нею, вводячи її в життя»

На завершення проповіді Блаженніший Святослав висловив слова молитовної вдячності всім жертводавцям собору. Відтак висловив побажання: «Щоб кожен, хто сюди прийде і почує, що це є собор Воскресіння, промовив: "Світися, світися, новий Єрусалиме, слава бо Господня на тобі засяяла"».

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Олександр Савранський

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next