АКТУАЛЬНО

Святкування Дня єпархії в Стрию

Середа, 06 листопада 2013, 11:13
5 листопада 2013 року, в день святого апостола Якова, брата Господнього, який є покровителем Стрийської єпархії УГКЦ, відбулось святкування 13-ї річниці заснування єпархії.

Урочистість розпочалась у катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрий Архиєрейською Літургією, яку очолив владика Тарас Сеньків, Апостольський адміністратор Стрийської єпархії, у співслужінні з чисельно присутнім духовенством єпархії.

У проповіді владика Тарас подякував ієреям за їхнє служіння і закликав проживати його як служіння Христові: «Хочу вам подякувати за ваше служіння протягом цього останнього року, що минув, засвідчити вам свою повагу, пошану, запевнити у своїх молитвах, а рівно ж і просити: не забувайте молитися за мене. Щоб серед цього світу, який дуже часто хоче внести сумнів у наші серця та наш розум, ми завжди могли зберегти чистоту віри, непохитність вірності та сильну надію. Щоб наше священиче життя, котре є не професією, а служінням, ми направду могли проживати як служіння в ім’я Христа, для Христа і на спасіння людського роду».

У другій частині проповіді Архиєрей звернув увагу на три складові парафії, яка є живою зустріччю з Христом. Першим її елементом є слово: «Навчання, катехизація дорослих і малих, але передусім Слово, котре висловлюєте під час проповіді. Це перший крок для того, щоб темноту освітити світлом Христовим. Ми садимо на зрубаних, здевастованих гірських схилах молоді паростки майбутнього лісу. Можливо ми в його тіні ніколи не відпочинемо, але якщо ми сьогодні не засіємо Боже Слово, завтра на тих схилах виросте щось інше. Не думайте про успішність, не думайте про результат, думайте як найбільше і щиріше видати зі свого серця і вкласти в серця людські слово про тугу за життям вічним. Малі і дорослі - всі потребують цього вашого служіння слову».

Наступною складовою живої парафії є родина, яка, за словами владики, має бути першочерговим об'єктом душпастирської опіки. Єпископ звернув увагу на важливість спільної молитви у сім’ях. Навіть якщо ця молитва є короткою, вона мусить бути «спільною і постійною». «Християнська родина має бути вогнищем любові, в якому відображається гідність троїчного життя, все його багатство, дарування себе і приймання, бо в родині кожен живе для всіх і всі для кожного. Не шкодуйте часу, щоб прийти до кожної родини. Хай вам не забракне відваги жертвуватися для цих родин якнайчастіше, плекати в них духовне життя, піднімати гідність материнства та батьківства», – зазначив архиєрей.

Третім виміром життя парафії є соціальне служіння. З цього приводу владика Тарас сказав: «Сьогодні Церква є, можливо, єдиною інституцією, котра здатна мобілізувати, згуртувати наш народ в одну родину і відкрити в людських серцях пригаслу рису доброти, щедрості, милосердя. Але ми можемо принести суспільству імпульс оздоровлення, воскресіння, якщо лише захочемо бути щедрими і почнемо своїм життям давати відповідь на питання, котрі Господь поставить на Страшному суді».

Наостанок Апостольський адміністратор закликав священиків довіряти Богові своє життя і служіння, щоб виконати у своєму житті Його волю: «Хоч би яким був наш стан, сьогодні в цій Літургії разом з тим хлібом і вином, котрі уособлюють всі наші жертви, всю доброту, яку ми вкладаємо з довірою в руки Божі, кладімо всі наші здобутки і втрати, щоб Господь, прийнявши нас, такими якими є, зробив нас такими, якими ми хочемо бути, і щоб ми у своєму служінні вповні сповнили Божу волю, як того Він від нас очікує».

Після Літургії архиєрей відзначив церковними нагородами ревних у священичому служінні ієреїв і вручив мирянам подячні грамоти за активну працю в Церкві.

Святкування продовжилося за трапезою у Стрийському коледжі Львівського НАУ, де також усім присутнім було представлено художньо-документальний фільм Євгена Тиченка «Велич і трагедія стрийських будителів», який розповідає про Є. Олесницького, О. Бобикевича та О. Нижанківського.

Святкування завершилося релігійно-патріотичними піснями у виконанні присутніх священнослужителів під музичний супровід о. Степана Попка, пароха парафії Покрови Пресвятої Богородиці м. Новий Розділ, о. Ростислава Височана, сотрудника згаданої парафії, та о. Івана Барбуляка, допоміжного судового Вікарія Стрийської єпархії.

http://stryi.ugcc.org.ua/news/1-latest-news/2047-2047.html

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next