АКТУАЛЬНО

Святкування празника Усікновення голови св. Йоана Христителя у Пліснеському монастирі

Понеділок, 13 вересня 2010, 19:40
В суботу, 11 вересня, до Підгорецької обителі, що на Львівщині, завітало чимало паломників із різних місцевостей Галичини. Празник Усікновення Голови Івана Христителя належить до кількох відпустових свят Підгорецького монастиря, оскільки в давнину один із храмів обителі був присвячений цій євангельській події.
В суботу, 11 вересня, до Підгорецької обителі, що на Львівщині, завітало чимало паломників із різних місцевостей Галичини. Празник Усікновення Голови Івана Христителя належить до кількох відпустових свят Підгорецького монастиря, оскільки в давнину один із храмів обителі був присвячений цій євангельській події. Святкування розпочав місцевий настоятель отець Віктор Батіг, ЧСВВ, відправою Утрені на честь славного пророка, предтечі і Хрестителя Івана. Опісля до свята долучилися отці-василіяни та місцеві священнослужителі Бродівського деканату. Святу Літургію очолив отець Тома Кушка, ЧСВВ, настоятель Золочівського монастиря Вознесіння Господнього. Проповідь під час богослужіння виголосив отець Артемій Новіцький, ЧСВВ. У своїй промові, впровадивши мирян у контекст Євангелія, проповідник наголосив: «Життя і смерть Івана Христителя є найкращим прикладом для Ісусових учнів усіх часів. Сам Христос ішов шляхом Івана Христителя – був пророком, це перший титул Ісуса Христа. Бути пророком – це свідчити Бога своїм життям та словом. Бути устами Божими. Закликати народ до життя у правді Божій. За свої слова Іван поплатився головою, але сказав правду тому, кому боялися сказати її інші, – Іродові. Іван є прикладом, що правдивий мученик завжди віддає своє життя і ніколи не забирає в інших. Проливає свою кров, але не дасть пролити чужої». У цей день багато людей приступили до святих Таїнств Покаяння та Євхаристії, тим самим отримавши відпуст повний. По завершенні Божественної Літургії отець Віктор Батіг, ЧСВВ, подякував усім присутнім за спільні моління. Довершення святкування відбулось великим водосвяттям навколо цілющого джерела та кропленням освяченої води.

Повідомив о. Йоаким Ковальчук, ЧСВВ

Додаток: Підгорецький монастир Василіянського Чину святого Йосафата, що здавна звався Пліснеським, один із добре відомих в краю і за межами осередків чернецтва в Україні, оповитий славою княжого походження. Доля цієї давньої чернечої обителі, її заснування, початки діяльності пов’язані із старовинним літописним містом Пліснеськ, яке згадується у «Слові о полку Ігоревім», у відомих давньоруських літописах – Київському і Галицько-Волинському. У Підгорецькому монастирі Василіянського Чину святого Йосафата відбуваються відпусти у такі свята: Благовіщення Пресвятої Богородиці, святого Онуфрія, Преображення Господнього, Усікновення Чесної Глави святого Івана Христителя, Воздвиження Чесного Хреста Господнього та Покрова Пресвятої Богородиці. Святі Літургії правляться щонеділі та свята об 11.00 год.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next