АКТУАЛЬНО

Святкуванням храмового празника парафія Святого Духа у Львові відновлює літургійне життя

Вівторок, 14 червня 2022, 11:49
13 червня, у понеділок Святого Духа, у Львові біля дзвіниці храму Святого Духа, що на вул. Коперника, 36, відбулися урочистості з нагоди парафіяльного празника. Цим святкуванням відновлюють літургійне життя святині, що була знищена під час Другої світової війни.

На початку заходу до всіх присутніх вірян звернувся отець Павло Дроздяк, адміністратор парафії Святого Духа Львівської архиєпархії УГКЦ, капелан Львівської міської ради. Він наголосив на тому, що Церква – це не будівля, а насамперед – люди.

«Ви запитаєте мене: "Отче, а коли буде храм?". А я його вже бачу. Насамперед це ви. Бо саме ви – це храм Святого Духа, бо храм – це люди, які зможуть збудувати цей видимий фізичний храм», – наголосив отець Павло Дроздяк.

Нагадаємо, що церкву Святого Духа разом з бібліотекою Богословської академії зруйнувала німецька бомба. Від комплексу вціліла лише триярусна барокова вежа-дзвіниця.

«Цікаво, що колись, коли ми говорили про бомбардування, про війну, то ці думки були такими далекими. А тепер ми розуміємо, що таке справжнє бомбардування і смерть, яка може прийти в наше життя. Саме місце є свідком цих історичних подій між тоді і сьогодні, адже храм Святого Духа був знищений бомбою. Саме місце, де молилися люди, де перебував Дух Святий, було розтрощене. Але сьогодні – історична подія, бо ми відновлюємо правду про те, що Бога не можна вбити, як би не намагалися ті, хто Його не любить», – додав отець Павло Дроздяк.

Перед початком Літургії всі присутні мали змогу послухати доповідь «Церква Святого Духа у Львові – осердя українського духовно-релігійного та культурно-наукового життя» від д-ра Олега Турія, проректора, директора Інституту історії церкви Українського Католицького Університету. Історик зробив короткий екскурс в минуле храму.

«Будівлю храму було знищено 15 вересня 1939 року, на самому початку Другої світової війни. Сама споруда, очевидно, існувала раніше, як костел Римо-Католицької Церкви монашої чернечої спільноти сестер домініканок латинського обряду. Саме в приміщенні цієї церкви вперше ще тоді молоді семінаристи Маркіян Шашкевич, Яків Головацький, Іван Вагилевич та їхні товариші почали практикувати проповіді українською мовою, що стало початком відродження літературної української мови тут, у Галичині», – розповів Олег Турій.

Святкування продовжилися Божественною Літургією, яку звершив отець Роман Кравчик, адміністратор архикатедрального собору Святого Юрія у співслужінні з о. Павлом Дроздяком. Співом Літургію супроводжував молодіжний хор архикатедрального собору. У проповіді отець Роман відзначив велич місії у служінні саме на цій парафії, яку архиєпископ і митрополит Львівський Ігор Возьняк поклав на отця Павла Дроздяка.

«Патріарх Йосиф Сліпий залишив нам великий заклик: "Що завтра про вас скаже історія вашого життя?". І над тим потрібно кожному із нас працювати. Що про тебе завтра скаже історія твого життя? Дорогий отче Павле, тобі Церква довірила нелегку і відповідальну ношу бути тут настоятелем, відродити історію, яка була написана патріархом Йосипом Сліпим, митрополитом Андреєм. Сьогодні ти, дорогий співбрате у священстві, маєш задати собі великого труду. Навіть організація сьогоднішньої Літургії вимагала від тебе багато зусиль. На цю парафію призначили сильну людину, сильну вірою, витривалістю і далекоглядністю, яка покладає нам надію, що тут постане храм, історія минулого», – зазначив отець Роман Кравчик.

Після завершення Літургії відбувся мистецький виступ та збір коштів на підтримку Збройних сил України.

Відеорепортаж Тараса Бабенчука на «Живому телебаченні»:

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами Львівської архиєпархії
та порталу «Духовна велич Львова»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next