АКТУАЛЬНО

«Святкувати святий день — це означає віддати його Богові і ближньому», — Глава УГКЦ про недільний відпочинок

Вівторок, 28 липня 2020, 10:22
Святкувати святий день — це означає віддати його Богові і ближньому. Шість днів на тиждень людина забирає собі, бо виконує справи, від яких залежить її добробут. Сьомий день потрібно віддати Богові, як знак, що ми живемо не лише з праці власних рук, а й завдяки тому, що Бог нам це життя посилає. Про це сказав Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ.
Фото Максима Прокопіва Фото Максима Прокопіва

«Як правильно святий день святкувати?» — запитує Блаженніший Святослав, вказуючи, що це наш обов’язок, ба більше, Божа заповідь.

За його словами, семиденний період нашої праці і відпочинку — це спадок юдеохристиянської культури. До того, як Слово Боже пронизало культуру, каже Предстоятель УГКЦ, навіть старі римляни не мали такого ритму праці та відпочинку. Вони не пов’язували його зі семи днями тижня. Тому, на переконання Предстоятеля УГКЦ, ми повинні дякувати Богу за дар тижня і святого дня. Для цього так важливо в день Господній стриматися від важкої праці і присвятити його Творцю.

Заповідь святкувати святий день відповідає на потреби людини, сприяє відновленню її сил. Проте важливо пам’ятати про правила, щоб робити це правильно.

«Сьомий день, який ми жертвуємо Богові, показує нам правильне розуміння основних фундаментів нашого життя. Він показує нам вічне джерело, від якого залежить наш добробут, здоров’я, наше сучасне і майбутнє. Саме тому так важливо знаходити час для того, щоб присвятити його Богові», — переконаний Глава УГКЦ.

«Християни, святкуючи святий день, повинні бути на Божественній Літургії. Коли людина цього свідомо і добровільно не робить, тоді вона грішить. У такий спосіб вона спотворює зміст цього дня і неправильно його переживає», — наголошує він.

«Коли людина не має об’єктивної можливості через певні перешкоди взяти участі в Божественній Літургії, наприклад у країні її перебування немає церкви або вона живе в умовах пандемії коронавірусу, коли є суворі карантинні обмеження навіть щодо кількості присутніх людей на Літургії, то очевидно, що тоді потрібно святкувати святий день настільки, наскільки дозволяють обставини», — додає Глава Церкви.

На його переконання, сучасна культура дає нам різні можливості, щоб це зробити. Зокрема, маємо можливість користати з онлайн-трансляцій. Це важливо, щоб не випасти з духовного ритму, яким крокує весь Божий народ.

Одним з елементів посвяти себе Богові тоді є особиста молитва. Саме тому важливо цього дня молитися, читати Святе Письмо, роздумувати про Бога, поспілкуватися з Ним, тобто скерувати час і простір особистої уваги до свого Творця.

Блаженніший Святослав, з одного боку, застерігає людей перед спокусою у неділю важко працювати, а з іншого — каже, що чинити добрі діла потрібно і у святий день.

«Коли хтось відвідує своїх батьків тільки в неділю і бачить, що мама й тато потребують допомоги з важкою працею, то краще відвідайте їх упродовж тижня. Але якщо є об’єктивні обставини, які цього вам не дозволяють, тоді слухайте своє сумління і допоможіть їм. Хоча для того щоб сумління вам не докоряло, краще знайти можливість відвідати батьків у суботу, у понеділок або в інший день», — каже він.

«Нехай ваше сумління буде добрим Божим голосом для того, щоб допомогти вам правильно впорядкувати святий день і наповнити його такими ділами любові і милосердя, які б не суперечили його головному змісту», — побажав на завершення Предстоятель УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next