АКТУАЛЬНО

Свято «Різдвяної просфори» для духовенства та монашества Стрийської єпархії

Понеділок, 13 січня 2014, 16:53
10 січня 2014 року в катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрия владика Тарас (Сеньків) очолив Божественну Літургію з нагоди традиційної щорічної «Різдвяної просфори» для духовенства та монашества Стрийської єпархії УГКЦ.

Під час проповіді владика Тарас, звертаючись до понад 70 священиків, які прибули на святкування, подякував духовенству за їхнє служіння в році, що минає, а зокрема за участь у подіях, котрі наша Церква та Стрийська єпархія відзначала в 2013 році: посвячення Собору УГКЦ в Києві, священичу прощу до Перемишлян, прощу молоді до Гошева, до Зарваниці, зазначивши, що «проща  єдиним  з важливих способів маніфестації власної віри, де людина будується сама і дає свідоцтво перед іншими».

Святкування «Різдвяної просфори» єпископ окреслив як час родинної зустрічі духовенства єпархії, підкреслюючи, що «якщо хочемо вірогідно звіщати слово Євангелія, а це передовсім, не так словами як життям і свідоцтвом, мусимо мати той досвід єдності, солідарності та взаємної потреби».

Також архиєрей згадав про візитацію 51 парафії в 2013 році, відзначаючи їх позитивні аспекти для життя і розвитку спільноти.

«Церква виконує важливу роль в суспільному процесі як мати і вихователька», - сказав владика Тарас, звертаючи увагу священиків на їхню душпастирську працю на парафії, а зокрема на живому свідченні Бога не лише в храмі, але й поза ним. Так, наприклад, закликаючи священиків бути присутніми в навчальних закладах, архиєрей зазначив, що така присутність є «важливим чинником для створення сприятливої атмосфери для навчання людської особистості, а також стримуючим елементом поширення негативних тенденцій між молоддю».

В 2014 році в Стрийській єпархії відбудеться Єпархіальний собор «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», а тому владика, відзначаючи важливість цього собору, заторкнув питання катехизації, яка є невід’ємним процесом в поглибленні віри та пізнанні Бога. Також єпископ наголосив на якісному та діяльному проповідництві: «проповідь є успішна не тоді коли священик говорить і люди його чують, а тоді – коли священик вміє під час проповіді почути людей, відчути наскільки його слово є адресоване кожній людині, яка стоїть перед ним». «Завтрашній день успішного душпастирства полягає не в присутності священика в Церкві, але в присутності священика в кожній родині», - сказав владика Тарас Сеньків, окреслюючи напрямок служіння священика, звертаючи також увагу на важливості Літургії, яка є «будуючим елементом спільноти», та доброчинності, яка вчить людей бути солідарними, ставлячи за приклад БФ «Рідня», що діє в Стрийській єпархії.

«Нехай наша спільна молитва об’єднає всі наші прагнення в усвідомленні власної відповідальності, в усвідомленні свого покликання, в усвідомленні джерел, звідки маємо черпати, щоби своє священиче послання в ім’я Христа і в особі Христа виконати до кінця. І щоби ми могли знову через рік зустрітися та сказати Богові: «Дякуємо тобі за те, що Ти серед нашої немічності, народившись як маленьке немічне дитя, об’явив по плодах діл твоїх, створених нашими руками, свою величну славу», - промовив на завершення архиєрей.

Після Літургії відбувся святковий обід, на якому владика розділив між присутніми «Різдвяну просфору». В часі обіду відбулись театралізовані вертепи (вертеп Катехитичної недільної школи парафії Святого Володимира і блаженного свщмч. Омеляна Ковча м. Перемишляни, вертеп працівників освіти м. Городок, вертеп дітей з Дитячого будинку сімейного типу Згромадження сестер Пресвятої Родини УГКЦ м. Бібрка та молодіжний вертеп парафії Всіх святих українського народу м. Стрий), які, поєднуючи сучасну дійсність життя людини з часом народження Божого Дитятка, представили присутнім християнський погляд на проблеми, які переживає зараз суспільство.

Прес-служба Стрийської єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next