АКТУАЛЬНО

Святіший Отець проголосив «екологічну» святу вчителем Церкви

Вівторок, 09 жовтня 2012, 12:33
Святіший Отець Венедикт XVI проголосив учителем Церкви св. Гільдегарду з Бінгена, життя та діяльність якої були пронизані любов’ю до Божого створіння – природи. Урочисте проголошення відбулося в неділю, 7 жовтня, під час молитви «Ангел Господній».
Святіший Отець Венедикт XVI проголосив учителем Церкви св. Гільдегарду з Бінгена, життя та діяльність якої були пронизані любов’ю до Божого створіння – природи. Урочисте проголошення відбулося в неділю, 7 жовтня, під час молитви «Ангел Господній». Під час Святої Літургії Папа назвав нового вчителя Церкви «променистою постаттю у динамічному процесі нової євангелізації». Згідно із Святішим Отцем, Церква існує для того щоб євангелізувати, і святі – це «протагоністи євангелізації». Римський архиєрей наголосив, що св. Гільдегарда зробила цінний внесок у розвиток Церкви в XII столітті, вміла добре розпізнавати знаки часу, а її життя «визначалося любов’ю до Божого створіння». Основний твір святої Гільдегарди «Scivias» (Знання доріг) розкриває вчення віри і подає образ світу і людини, закорінений в образі Бога. Другий твір «Liber Vitae Meritorum» (Книга заслуг життя) можна описати як візійну етику, в якій описано 35 чеснот і протилежних їм вад. Третя книга «Liber Divinorum Operum» віддзеркалює бачення св. Гільдегарди щодо світу та людини. Вона описує порядок Божого створіння відповідно до середньовічного світобачення про «мікро-макрокосмос» як щось, що пов’язує між собою тіло й душу, світ і Церкву, природу та благодать і вимагає відповідальності людини. Серед найбільш важливих робіт св. Гільдегарди слід виокремити також написану близько 1150 року «Liber subtilitatum diversarum naturarum creaturarum» (Книга про внутрішню сутність різних природних створінь).

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

 

Довідка:

Учитель Церкви (лат. doctor ecclesiae) — почесне звання, що дається з 1298 р. Католицькою Церквою заслуженим богословам. Найголовнішим з них уважається св. Тома Аквінський. Сьогодні загальна кількість учителів Церкви, шанованих на Заході, становить 35 осіб, у тому числі — чотири жінки.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next