АКТУАЛЬНО

Світ побачила книжка про історію та розвиток структур УГКЦ на Поділлі в XVІII ст.

П'ятниця, 23 жовтня 2015, 13:25
Нещодавно вийшла друком книга, в якій описані основні етапи розвитку Української Греко-Католицької Церкви та її структур на Поділлі в 1700-1840 роках.

Книга має назву «Уніатська Церква на Поділлі (1700-1840): віхи історії та соціокультурний проект». Окрім історичних довідок, у монографії показана роль унійного духовенства в українських соціокультурних процесах. Автор книги, талановитий науковець та історик Богдан Хіхлач, описує етапи просування Унії в подільському регіоні та культурно-освітню діяльність унійних священиків і ченців василіан на Поділлі.

Книга розрахована на широке коло читачів, а це фахівці з історії та культури подільського регіону, студенти та всі, хто цікавиться минулим українського народу. Ця книга є результатом багаторічного дослідження, пошуку літератури й письмових джерел в українських, російських та польських бібліотеках і архівах.

У монографії автор послуговується лише терміном «Уніатська Церква», який часто використовувався в документах з XVIII ст. Пан Богдан Хіхлач пише: «Уніатська Церква, як нова національна релігійна течія, стала духовною силою українства. Важливу роль в цьому процесі відіграли збереження уніатством саме українського обряду, його мовна політика, зорієнтована на використання української мови як богослужбової. Берестейська унія забезпечила автономність Українській Церкві у християнському світі, відвернула перетворення її на латинську культурну форму, утвердила ідею вселенськості християнства».

Ближче з думкою автора на цю тему можете ознайомитися в новому номері журналу «Наш Собор» у статті «З історії УГКЦ на Поділлі».

Книгу рекомендовано до друку Вченою радою Інституту історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.

Довідка про автора: Хіхлач Богдан Миколайович – кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Вінницького обласного краєзнавчого музею. Народився 1977 р. в Якутії. Закінчив Вінницький державний педагогічний університет імені Тараса Шевченка. Автор понад 30 досліджень історії релігії.

Придбати книгу можна в курії Київської архиєпархії або ж за адресою:

Київська архиєпархія УГКЦ

вул. Різницька 11-б, 28-29

м. Київ – 01011

т/ф: +38 (044) 254 56 10

[email protected]

 

Прес-служба Київської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next