АКТУАЛЬНО

«Світло Хреста Андрея Шептицького» у Вінниці

Четвер, 30 липня 2015, 15:19
У суботу, 25 липня, у парафії Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ м. Вінниці Згромадження Воплоченого Слова з нагоди 150-ї річниці з дня народження Великого митрополита Андрея Шептицького відбувся семінар на тему «Світло Хреста Андрея Шептицького».

Про світло життя Великого митрополита, а зокрема про «Світло Хреста Андрея Шептицького» була перша доповідь, яку розкривав ієрм. Григорій Рогацький, ВС, парох парафії УГКЦ у Вінниці. «Світло Хреста – це світло святості його життя. Це світло Христа, що світить через таке добре знаряддя, як Митрополит. Світло для світу є Христос проти ночі темряви, ночі смерті, яка приходить через хрест... Це світло життя Ісуса Христа, що відблискує у житті Андрея Шептицького», - сказав отець.

У наступній доповіді парафіянка п. Наталія Черкасова, член ІІІ Чину ВС, викладач Вінницького медичного коледжу, говорила про дар життя митрополита Андрея. У першій частині доповіді вона розкрила суть самого дару життя та народження Митрополита, опираючись на спогади його матері Софії Фредро-Шептицької. «Час до часу ми досвідчуємо те, що життя є даром, даром, який ми маємо прийняти. І що головне, ми не є джерелом життя» - так роздумувала по дар життя, маючи на увазі народження свого молодшого сина Ромця (в майбутньому Андрея) його матір, Софія.

Друга частина цієї доповіді більше базувалася на біографічних даних, шляху становлення, і головне – розпізнання свого покликання. «Божі справи не співпадають з людськими задумами», - говорила п. Наталія, бо навіть Андрей, обравши монаший стан, мав прагнення бути монахом-місіонером, натомість Бог приготував для нього життя великого провідника та світоча для всього українського народу.

Коротке відеозвернення Глави і Отця УГКЦ Блаженнішого Святослава з нагоди святкування Року митрополита Андрея в УГКЦ, переглядом якого розпочинався семінар, переспіви пісень про «Світло незгасне» та про самого Митрополита, у виконанні церковного хору та юних парафіянок додавало особливого колориту самому семінару, створюючи сімейну та затишну атмосферу у храмі.

Після короткого фуршету всі присутні мали гарну нагоду переглянути художній фільм про Андрея Шептицького під назвою «Владика Андрей». І закінчився семінар Божественною Літургією, в якій молилися за прославу слуги Божого митрополита Андрея.

А також до цього дня готували чергову велику стінгазету під назвою «Молодість і покликання», яку розмістили на маркерній дошці. Дві попередні стінгазети дозволяли роздумати про самого митрополита, подаючи біографічні дані, а також про його матір під назвою «Софія – постать матері».

Це світло, що через народження митрополита нам народилось як великий дар, нехай сьогодні продовжує народжуватися і засвічуватися у наших душах, у нашій Українській Греко-Католицькій Церкві, у нашому народі, - немеркнуче Вічне світло Бога.

Прес-центр парафії

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next