АКТУАЛЬНО

Світові про історію Української Греко-Католицької Церкви – нова книжка англійською мовою

Середа, 04 травня 2022, 15:24
Коротку історію Української Греко-Католицької Церкви «The Ukrainian Greek-Catholic Church. A Short History» видали англійською мовою. Її автором є науковий співробітник Інституту історії Церкви і викладач УКУ Анатолій Бабинський.

Популярне видання стисло та у доступній формі описує історію Української Греко-Католицької Церкви від початків християнства на території України до сьогоднішнього дня. Книжка написана в стилі «просто про складне», щоб той, хто мало знайомий з історичним шляхом українських греко-католиків, зміг охопити цілісну картину перебігу подій за досить короткий час.

Книга вийшла у видавництві «Свічадо» у співпраці з Інститутом історії Церкви УКУ.

Вона невелика – у 184 сторінках автор умістив стислий огляд усієї історії УГКЦ, від Хрещення Русі до Революції гідності. Тому це науково-популярне видання буде доступним не лише для фахівців, а й для пересічних читачів: «Дипломат, керівник бізнесу, релігійний чи культурний діяч, звичайний турист може легко прочитати книгу за час поки долетіть з будь-якого європейського міста до столиці України», – пише у передмові до книги д-р Андрій Сороковський.

За словами Анатолія Бабинського, за кордоном інформацію про історію Української Греко-Католицької Церкви можна почерпнути лише з спеціалізованих вузькопрофільних видань. «Натомість немає популярної літератури, до якої б міг звернутися кожен охочий, – розповідає науковець. – Саме тому видавництво “Свічадо” запропонувало видати короткий виклад історії Української Греко-Католицької Церкви. Оскільки я не є фахівцем з усіх періодів, то послуговувався напрацюваннями своїх попередників, зокрема Софії Сеник, владики Бориса Ґудзяка, Джона-Пола Химки, Олега Турія та інших. Так мені вдалося підготувати стисле популярне видання – узагальнення історії УГКЦ, частина тиражу якого згодом з’явиться у США. Книгу також можна купити в Україні – у крамницях “Свічадо”».

З дещо іншою назвою книгу уже двічі перевидавали українською мовою. Але, за словами Анатолія Бабинського, англомовне видання було доопрацьовано відповідно до його цільової аудиторії.

За словами д-ра Олега Турія, директора Інституту історії Церкви, книжка набуває особливої актуальності в час російсько-української війни, адже зі сторони і російської влади, і російської церкви відбуваються постійні маніпуляції історичними, релігійними фактами, щоб виправдати нелюдську агресію проти українців. «Протистояти цій нав’язливій пропаганді допомагають академічні популярні дослідження, що ґрунтуються на фактичних матеріалах. Саме вони сповна дають розуміння української історії широкому загалу. Тому ми радіємо, що змоги видати цю книгу тепер».

На думку Олега Турія, те, що книжка українського автора виходить англійською мовою засвідчує про важливу зміну в науковому світі: «Якщо на початках нашої Незалежності ми перекладали з англійської історію України та історію Церкви, то тепер можемо самі запропонувати видання, якими будуть послуговуватися за кордоном».

Олег Турій наголошує, що коротка україномовна історія УГКЦ стала дуже затребуваною в Україні, оскільки бракувало стислої сучасної синтези історії Української Греко-Католицької Церкви у контексті розвитку християнства в Україні загалом. Тепер книга стає доступною для англомовного читача. «Часто кажуть, що Українська Греко-Католицька Церква бере свій початок з Берестейської унії. Натомість Анатолій Бабинський у цьому виданні подає цілісний розвиток християнства від хрещення аж до сьогоднішнього дня з акцентом на УГКЦ. Багато людей і в Україні, і у світі ідентифікують себе з цією Церквою та хочуть знати про її витоки, важливих постатей, історичні віхи тощо».

Нагадаємо, що книжку можна замовити на сайті видавництва «Свічадо».

Джерело: УКУ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next