АКТУАЛЬНО

«Тавор» – в Італії вийшла книжка з передмовою Блаженнішого Святослава

Середа, 25 листопада 2020, 16:03
«Тавор» – книжка авторства відомого італійського богослова Джуліо Мікеліні, яка нещодавно була опублікована в Італії у видавництві «Edizione Terra Santa». Передмову до неї написав Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ.

Книжка «Тавор» є плодом реколекційних наук, які о. Джуліо Мікеліні виголосив для греко-католицьких та латинських єпископів в Україні в рамках щорічних спільних реколекцій наприкінці листопада 2019 р. На сторінках видання автор запрошує читача пройти духовний шлях «від преображення лику та одежі Господа нашого Ісуса Христа до преображення власного погляду на Нього».

У передмові до книжки Блаженніший Святослав наголосив, що у візантійській традиції подія Преображення ніколи не розглядалася як «факт минулого, закритий в собі, а бачилася як спосіб сприйняття глибини таїнственного життя Церкви у сьогоденні: несотворене світло Тавору сяє в спільноті вірних і водночас може контемплюватися в серці аскетів, котрі живуть на самоті темряви печер, а Святий Дух просвічує їх цим світло. Саме з цієї духовної традиції народилася «молитва серця», відома також на Заході, яка полягає в постійному призиванні ім’я Ісуса».

Попередньо оглянути книжку можна тут.

«Ми мали можливість разом пройти цей духовний шлях минулого року, коли о. Джуліо з чемністю прийняв наше запрошення провести реколекційні науки для латинських та візантійських католицьких єпископів в Україні. Очевидно, шлях, який нам було запропоновано,  це типово франциcканський шлях, але ми, східні єпископи, натхненні Святим Духом, відчули особливе запрошення по-новому, аж ніяк не  в полемічний спосіб, відкрити те, що є частиною нашої духовності, відчувши дихання справді «двома легенями»,  поділився своїми враженнями у передмові Глава УГКЦ.

«Як часто ми сьогодні чуємо про необхідність реформи в житті Церкви. Ще отці Другого Ватиканського собору говорили про необхідність  правильного осучаснення. Однак кожна реформа життя Церкви як Христового тіла, яка б не була Його Переображенням, а лише базувалася би лише на наших людських ідеях та не шукала б кращих форм об’явленням живого Бога сучасному людству, не мала б жодного сенсу і припинила б своє життя голосом самого Отця, що голосно промовляє: «Це  мій улюблений Син, що я його вподобав: його слухайте» (Мт. 17, 5),  зазначив у своїй передмові Блаженніший Святослав.

Додамо, що автор видання о. Джуліо Мікеліні є ректором Богословського інституту в Ассізі, є автором багатьох богословських книг,  був реколектантом для Святішого Отця Франциска та Римської курії під час великопісних реколекцій у 2017 р., а у 2019 р. на запрошення Блаженнішого Святослава провів реколекції для греко-католицьких та римо-католицьких єпископів в Україні.

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next