АКТУАЛЬНО

«Тепер греко-католики і православні будуть в унісон говорити правду про Україну», - Глава УГКЦ

Вівторок, 18 грудня 2018, 13:50
17 грудня 2018 року в адміністративному будинку Патріаршого центру УГКЦ у Києві відбулася зустріч Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ, з паном Едуардом Хуксом, послом Королівства Нідерландів в Україні, на його прохання. Мета зустрічі: обговорити питання суспільно-релігійної ситуації в Україні.

Зрозуміло, що основною темою зустрічі став Об’єднавчий Собор і його результати. Блаженніший Святослав представив пану послу позицію УГКЦ щодо останніх подій в українському православ’ї.

Глава УГКЦ назвав цей Собор важливим, історичним моментом в житті України. Він відзначив, щоб тепер є всі передумови для діалогу і співпраці, подібно як це відбувалося в часи митрополитів Петра Могили та Йосифа Велямина Рутського у 20-х роках XVII ст. «Але це стане можливим, якщо предстоятелі Церков будуть на висоті свого покликання і усвідомлення своєї місії», - відзначив Блаженніший Святослав.

«Важливо, щоб за процесами, які відбуваються в житті православних Церков України стояла не просто зміна вивіски, а зміна якості», - сказав Предстоятель УГКЦ, говорячи про Об’єднавчий Собор.

Він наголосив, що тепер обидві Церкви: Українська Греко-Католицька Церква і Православна Церква України - повинні йти разом, шукати і реалізовувати те, що єднає, адже «у єдності наша сила і від міжцерковної єдності і співпраці залежить майбутнє нашої країни».

На переконання Глави УГКЦ, важливим здобутком Собору є не тільки обрання Митрополита Епіфанія Предстоятелем Православної Церкви України, а й її входження у спільноту світового православ’я.

«Тепер не тільки УГКЦ може і має нагоду говорити до світового співтовариства про ситуацію в Україні, про війну і її наслідки, а й ПЦУ. Адже перед тим Москва собі узурпувала право говорити від імені православних України на світовому рівні. Саме вони поширювали викривлену інформацію про нібито війну в Україні між православними з одного боку і розкольниками та уніатами з іншого. Тобто, що в Україні триває не війна між Росією і Україною, а внутрішня міжрелігійна суперечка», - пояснив Блаженніший Святослав. При цьому він зазначив, що і УГКЦ, і ПЦУ тепер будуть в унісон говорити правду про Україну та її війну за свободу, цілісність і незалежність.

Предстоятель УГКЦ наголосив, що йому було приємно почути від Митрополита Епіфанія про важливість богословської освіти і її розвитку. «Наше богослов’я має спільне джерело і походження з витоків Київської Церкви Володимирового хрещення. Ми і тут маємо спільні основи для того, щоб разом розвивати богослов’я Київської Церкви», - сказав Блаженніший Святослав.

При цьому він поставив за приклад Український католицький університет, який назвав іконою відкритої Української Греко-Католицької Церкви, яка є і помісна, і глобальна.

У свою чергу п. Едуард Хукс відзначив важливу роль Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій загалом і УГКЦ зокрема у питанні розвитку й трансформації українського суспільства. Він побажав великих успіхів в екуменічному діалозі задля єдності, миру і кращого майбутнього.

 

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next