АКТУАЛЬНО

Тернопільському осередку «Подружніх зустрічей» виповнилося 15 років

Вівторок, 31 жовтня 2017, 12:00
27-29 жовтня у храмі УГКЦ Святого свщмч. Йосафата міста Тернополя відбулись парафіяльні реколекції спільноти «Подружні зустрічі», які приурочили 15-тиліттю діяльності тернопільського осередку. Реколекції розпочалися в п’ятницю, 27 жовтня, Божественною Літургією, яку очолив духівник спільноти о. Андрій Пиптик.

Реколекційну науку виголосив о. Мирон Сачик, голова Комісії в справах родини Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, який багато років працює з родинами, починаючи з витоків спільноти. Головною темою проповіді була цінність подружжя, як Божої інституції. «Наша Церква була збережена завдяки християнським родинам, які її врятували в часи підпілля. Сьогодні завдання Церкви - врятувати сім’ю», ‒ наголосив священик.

У суботу, 28 жовтня, духовним словом ділився з учасниками о. Микола Медюх, адміністратор Марійського духовного центру «Зарваниця», який уже кілька років духовно супроводжує реколекції. Головною думкою реколекційної науки була проблема спілкування у сучасному суспільстві. «Пильнуйте, аби ближньому було добре ‒ це є тою родзинкою, яка нам допоможе», ‒ поділився з слухачами о. Микола і на завершення порадив вивчити і щоденно використовувати у своєму подружньому житті дві фрази: «Я тебе дуже люблю» і «Пробач мені, будь ласка». За його словами, перша фраза будує і скріплює союз чоловіка і жінки, а друга є індикатором гордині.

Реколекції завершились в неділю, 29 жовтня, святковою Літургією і наукою о. д-ра Володимира Ковалковського, адміністратора парафії Святого свщмч. Йосафата. «Подружжя ‒ це школа, де вчаться любові. Вчаться любові, щоб вступити до неба, ‒ відзначив у своїй реколекційній науці отець. ‒ Той, кого любиш, завжди в певні моменти буде твоїм хрестом».

Довідка

«Подружні зустрічі» ‒ це міжнародна спільнота, яка вже понад 40 років об’єднує осередки у більш як 10 країнах світу (Польща, Литва, Латвія, Америка, Великобританія, Білорусь, Росія) та діє в Римо-Католицькій, Греко-Католицькій та Православній Церквах.

«Подружні зустрічі» – це один з напрямків душпастирської праці Церкви з родинами. Спільнота має на меті поглиблення та покращення взаєморозуміння між чоловіком і жінкою, а також допомагає зрозуміти релігійну суть їхнього подружнього зв’язку. Харизмою спільноти є ведення діалогу між чоловіком і дружиною в дусі правдивої Божої любові на основі таких принципів діалогу: слухати, перш ніж говорити; ділитися, а не дискутувати; розуміти, а не осуджувати; понад усе пробачати.

В Тернополі ця спільнота була започаткована у 2002 році за сприянням товариства християнських сімей «Християнська родина» та о. Івана Гуні. На сьогоднішній день в осередку працює 10 подружніх пар ‒ аніматорів та 6 отців, які займаються організацією і проведенням реколекцій, пореколекційних зустрічей, малих груп, Хресних доріг, піших родинних прощ до Зарваниці та піклуються про родини.

Духівником спільноти з благословення Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія (Семенюка) є о. Андрій Пиптик. За 15 років діяльності осередку в реколекціях взяло участь близько 700 подружніх пар з різних куточків України. Вперше було проведено реколекції для родин зі Сходу.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.tze.org.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next