АКТУАЛЬНО

Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ долучилася до проведення екологічних місій

П'ятниця, 18 вересня 2015, 11:56
14 вересня 2015 р. в архикатедральному соборі Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ молитвою до Бога-Творця та богословсько-практичними доповідями на екологічну тематику розпочалися Екологічні місії задля порятунку створіння.

Молодь різних християнських організацій, професори разом із студентами кафедр географії та геоекології ТНПУ ім. В.Гнатюка, хор братів-семінаристів ТВДС ім. патріарха Йосифа Сліпого та багато віруючих і небайдужих до стану нашого довкілля вірян зібралися, щоб помолитися за Божий мир і спокій для нашої неньки України та за збереження всіх тих дарів, якими Небесний Творець обдарував нашу землю.

Божественну Літургію очолив референт із питань екології в Тернопільсько-Зборівській архиєпархії о. Василь Шафран, який розповів присутнім про діяльність Екобюро УГКЦ та про необхідність таких заходів. Головною темою цьогорічних Екологічних місій, як анонсував священик, стало питання енергозбереження. На його запрошення з доповіддю на цю тему відгукнувся менеджер із питань енергозбереження при Тернопільській міській раді пан Павло Савечко. Після Літургії він серед іншого розказав про низьку енергоефективність будівель міста, як старого хрущовського зразка, так і новітніх. Пан Савечко наводив дані, що на один квадратний метр житла в м. Тернополі за рік використовується в середньому близько 200 кВт сумарної енергії (електрика+газ+центральне опалення), тоді як у Західній Європі цей показник не перевищує 15 кВт. Працівник міської ради розповів і про здобутки у сфері енергозбереження та про сучасні чинні програми.

Після доповіді представника міської ради до слова запросили завідувача кафедри геоекології та методики викладання екологічних наук, професора і кандидата географічних наук пана Царика Любомира Петровича. Оскільки 2015 рік позначений ювілеєм 150 років від дня народження митрополита Андрея Шептицького, то на запрошення місцевого екореферента пан-професор зробив доповідь на тему «Природоохоронна діяльність галицького митрополита Андрея Шептицького».

Більшість слухачів, мабуть, уперше почули, що серце славного митрополита було сповнене не тільки любов’ю до Бога і до нашого народу, а й любов'ю до нашої рідної землі. Доповідач зазначив: «За сприяння Андрея Шептицького постали великі заповідні зони у Карпатах. Він був меценатом і покровителем природодослідницьких центрів. У 1939 році, що є дуже значущим для нашого Тернопілля, стало те, що 180 гектарів лісу навколо села Зарваниці, через сприяння митрополита, стали також природоохоронною зоною».

Третім доповідачем цього вечора став екорефент о.Василь Шафран, який ознайомив присутніх із першою в історії Католицької Церкви екологічною енциклікою «LAUDATO SI’». Присутнім було представлено передісторію та зміст цього документа. Центральним закликом Папи Франциска є: «Ми всі маємо стати інструментом у Божих руках задля спасіння Його створіння...» (Laudato Si' 14). Священноієрей зазначив: «Наша пасивність та байдужість до екологічних проблем у світі і в Україні є знаком браку любові до Бога і до ближніх. Ми сьогодні не повинні стояти осторонь цих проблем, а долучитися до творення нової екодуховності та екокультури».

На завершення тріо дівчат із парафії Святого архистратига Михаїла м. Тернополя виконали пісню «LAUDATO SI’» і спільною молитвою Папи Франциска за збереження Божого створіння завершили цей захід.

При виході кожен присутній отримав пам’ятний календарик від Екобюро УГКЦ із закликом: «Ми всі маємо стати інструментом у Божих руках задля спасіння Його створіння...» (Laudato Si' 14).

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next