АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: 75-ті роковини Львівського псевдособору і відхід до вічності патріаршого протодиякона

Субота, 06 березня 2021, 13:35
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (26 лютого – 5 березня 2021 року).

75-ті роковини Львівського псевдособору 1946 року

8-10 березня 1946 року у Львові відбувся так званий Львівський «собор», який був інструментом радянської влади для ліквідації Української Греко-Католицької Церкви. З нагоди відзначення сумних роковин у Києві вже цього тижня відбувся ряд заходів.

***

Насамперед, у середу 3 березня програмою про Львівський псевдособор стартувала нова серія «Відкритої Церкви» під назвою «Прямий ефір з Блаженнішим Святославом». З Главою УГКЦ поспілкувався д-р Олег Турій, директор Інституту історії Церкви. Модератором розмови на «Живому телебаченні» був о. Ігор Яців.

«Якщо ми сьогодні про це не будемо пам'ятати і говорити, – наголосив у програмі Блаженніший Святослав, – то така подія має небезпеку повторитися. Бо ми бачимо, що не всі репресивні машини припинили свою діяльність. На жаль, багато хотіли б повторити подібні акції в різних частинах окупованої сьогодні України. І ми бачимо, що такого типу запобігання є необхідним, як щеплення проти коронавірусу».

«Ми хочемо це зробити в ім'я примирення, в ім'я примирення з нашими православними братами, в ім'я лікування ран, в ім'я запобігання, щоб такі ганебні вчинки з боку будь-якої держави щодо Церкви ніколи більше не повторилися», – сказав Глава УГКЦ.

Наприкінці ефіру Блаженніший закликав усіх помолитися за тих, які нас нищили і вбивали.

***

Відтак у четвер, 4 березня, в Київському центрі УКУ відбулася Міжнародна наукова конференція, присвячена темі «"Львівський собор" 1946 року: історичні обставини та сучасні оцінки». Онлайн-трансляцію події здійснило «Живе телебачення».

Предстоятель УГКЦ зазначив, що цими днями ми маємо унікальну нагоду пізнати правду. «Хочу привітати усіх нас і учасників конференції з цією подією. Львівський псевдособор був трагічною подією, яка, властиво, започаткувала системну ліквідацію Української Греко-Католицької Церкви. Завдяки новим джерелам, які вдалося відкрити, маємо нові можливості для вивчення історії. Завдяки праці наших науковців стає явною правда, яка міститься у джерелах. Ця правда може бути болючою. Це та правда, яка визволяє. Хочу подякувати усім тим, які завдяки науковій методології вивчають архіви і виявляють правду», – сказав у вітальному слові Отець і Глава УГКЦ.

«Сьогодні говоримо про фейки. Псевдособор був одним із фейків. Правда допоможе нам звільнитися від брехні і усвідомити подію, яка донині нас всіх ще болить», – переконаний Блаженніший Святослав.

Глава Церкви висловив вдячність усім науковцям і дослідникам за працю, зауваживши, що, аби сьогоднішня подія відбулася, потрібно було багато напрацюватися, а ми з великою цікавістю, сказав він, хочемо побачити плід вашої праці.

Конференція складалася з чотирьох частин, у двох з яких брав участь Глава УГКЦ.

***

У п’ятницю, 5 березня, відбулося відкриття двох виставок: «Нічого таємного, що б не стало явним» в Національному музеї історії України в Другій світовій війні та тематичної виставки на Контрактовій площі в Києві на Подолі.

В музеї, за словами Глави УГКЦ, маємо можливість побачити мовчазних свідків, які засвідчують справжню історію тоталітаризму в Україні, який зневажав гідність кожного, хто попадався йому під руку. Ця подія, яку патріарх Йосиф влучно назвав «невдалою імпрезою», спричинила масу жертв.

***

Переставився до вічності багатолітній патріарший протодиякон Михайло Продиус

Диякон Михайло помер на 64-му році життя.

Це був диякон, який гідно виконував своє служіння поруч із багатьма ієрархами УГКЦ, а зокрема, він служив дияконом з патріархами Мирославом Іваном кардиналом Любачівським, Любомиром кардиналом Гузаром та Блаженнішим Святославом.

Останні роки свого життя покійний диякон служив у Київській архиєпархії УГКЦ. Дияконував у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві та разом із єпископами відвідував багато парафій Київщини, Вінниччини, Житомирщини, Чернігівщини та Черкащини.

В суботу, 6 березня, в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві Блаженніший Святослав у співслужінні владики Богдана Дзюраха і грона священників та дияконів відслужив Заупокійну Божественну Літургію з Чином похорону.

Поховають новопереставленого диякона Михайла в рідному селі Бринці Церковні, що на Львівщині.

Розклад похоронних богослужінь тут.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next