АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: 76-а річниця смерті митрополита Андрея, Інструкція про книговидання і реколекції для душпастирів в Іспанії

Субота, 07 листопада 2020, 08:00
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (31 жовтня – 6 листопада 2020 року).

Спомин відходу до вічності праведного митрополита Андрея Шептицького

Цього тижня, а саме в неділю, 1 листопада 2020 року, в УГКЦ поминали праведного митрополита Андрея Шептицького. Цього дня минуло 76 років з дня його переставлення до вічності.

Про свого попередника, «великого митрополита», під час недільної проповіді згадав Отець і Глава УГКЦ, кажучи так: «Сьогодні просимо праведного митрополита Андрея, щоб він, стоячи у славі перед Божим престолом, молився за нас, щоб у нашому народі і Церкві не забракло послідовників Сіяча-Христа, щоб ми щедро сіяли Боже слово в нашому народі, щоб те Боже слово проросло і принесло плід сторицею».

1 листопада у соборі святого Юра у Львові відбулася мистецька програма “Покликаний… Посвята у 155-ті роковини праведному Андрею Шептицькому”, присвячена митрополитові Андрею.

Цього ж дня у Львові презентували інтернет-портал «Митрополит Андрей Шептицький», де публікуватимуть матеріали, дотичні до життя і служіння митрополита. До наповнення сайту залучать закордонні наукові представництва. Засновником сайту є Львівська архиєпархія УГКЦ, підтримку сайту здійснюватиме «Фундація духовного відродження». У заході взяв участь владика Ігор Возьняк, архиєпископ і митрополит Львівський.

З цієї ж нагоди, але днем раніше, 31 жовтня, в катедральному соборі Святого Миколая Чудотворця міста Харкова були проведені вечірні чування. Духовний захід відбувся під проводом екзарха Харківського владики Василія Тучапця. В рамках заходу присутні також переглянули фільм, присвячений митрополитові Андрею.

***

Солідарність Глави УГКЦ із жителями Відня з приводу вчинених терактів

Листа зі співчуттям та запевненням про молитву Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, надіслав на ім'я архиєпископа Відня Крістофа кардинала Шенборна та архиєпископа Зальцбурга і президента Австрійської єпископської конференції владики Франца Лакнера.

«Ми молимося, щоб ні ненависть, ні насилля не оселилися в серцях австрійців, але щоб любов, мир і радість у Святому Дусі наповнювали їхні серця», – написав Глава УГКЦ, католицьких ієрархів Австрії як у власній молитві, так і молитві всієї Української Греко-Католицької Церкви за жителів Відня, особливо тих, які постраждали від терактів.

***

В УГКЦ проголосили Інструкцію про впорядкування книговидання

Документ має на меті подати і роз’яснити місцевим ієрархам норми церковного законодавства, щоб допомогти їм врегулювати питання видання і поширення в УГКЦ релігійної літератури, а також представити зацікавленим юридичним і фізичним особам критерії та вказівки, якими вони повинні керуватися в цій ділянці. Інструкцію постановили впровадити в дію через два місяці від дня його електронного опублікування на офіційному сайті Української Греко-Католицької Церкви (ugcc.ua).

***

Онлайн-реколекції для священників, які душпастирюють в Іспанії

Наприкінці тижня відбулися реколекції для священників, які душпастирюють в Іспанії. Дні духовної віднови організував Пасторально-міграційний відділ УГКЦ на прохання самих душпастирів і за сприяння Ординаріату для вірних католиків східного обряду в Іспанії. В реколекціях взяли участь понад 20 священників. Тема наук: «Господь і я – простір довіри». Реколектант – ігумен Свято-Успенської Унівської лаври ієрм. Йона Йозеф Максім, студит.

В рамках реколекцій відбулася також розмова Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ, із українським духовенством. Під час онлайн-спілкування Глава Церкви заявив, що в умовах пандемії, коли люди залякані, закриті і самотні, вони особливо потребують священника, який би їх розрадив, потішив і дав би їм духовну пораду, і закликав українських душпастирів у Іспанії щодня неустанно дбати про своє духовне життя.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next