АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: безстрокова акція «Нагодуй бідного» і дві важливі зустрічі за участі Глави УГКЦ

Субота, 21 листопада 2020, 08:00
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (14-20 листопада 2020 року).

Безстрокова акція «Нагодуй бідного»: глобальна Церква виходить, щоб послужити

Про те, що в Українській Греко-Католицькій Церкві матиме місце благодійна акція «Нагодуй бідного» Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, розповів ще на початку жовтня під час Форуму соціального служіння. Про старт ініціативи йшлося і в постсинодальному посланні «Залишиться вам одне – те, що ви дали вбогому».

До неділі, 15 листопада, у багатьох парафіях тривали різного роду приготування. А вже від цього дня і протягом останнього тижня, сотні парафій УГКЦ продемонстрували солідарність з убогими людьми, заопікувавшись ними.

***

15 листопада, у всесвітній День бідного, Глава УГКЦ під час проповіді у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві закликав усіх вірних синів і дочок УГКЦ відкрити у собі здатність чинити добро. «Ми можемо багато роздумувати про гідність, про свободу, проте зробімо один конкретний добрий вчинок! Станьмо подібними до доброчинця Бога, а наближаючись до потребуючої особи, – подібними до Христа-Спасителя, який сьогодні шукає людину, яка є в полоні зла і яка є приниженою, позбавленою гідності і свободи через сучасний тягар бідності третього тисячоліття людської цивілізації», – закликав Предстоятель.

***

Акцію «Нагодуй бідного» провели і проводять у багатьох місцях України і світу. У Тернополі, де її реалізували представники Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ та БФ «Карітас-Тернопіль», стверджують, що мета акції – допомогти людям, які перебувають у скруті, продуктами харчування.

У Вишневому парафіяни та добродії відгукнулися на прохання соціальної служби міста і передали для родини потребуючої парафіянки, яка виховує малолітнього сина, газову плиту, продуктові набори, засоби гігієни і теплі речі з іграшками для хлопчика.

В Южноукраїнську на подвір’ї храму Всіх святих українського народу УГКЦ о. Ігор Ворона, спільно з волонтерами-рятувальниками, організували благодійний сніданок для потребуючих мешканців міста.

У Київській архиєпархії з нагоди Дня бідного роздали понад дві тисячі пакунків. Продуктові набори і речі, призначені для людей, які перебувають у складних життєвих обставинах, віряни приносили до храмів кожної неділі протягом останнього місяця.

У Чернівецькій єпархії започатковували благодійну акцію «Оплати обід нужденному». Потребуючі люди кожного дня зможуть отримати квиток на благодійний обід при єпархіальному управлінні Чернівецькій єпархії за адресою вул. Руська, 28, з понеділка по п’ятницю з 11:00 до 12:30.

До благодійної акції «Нагодуй бідного» долучилися і мешканці Городка Стрийської єпархії. Біля храму Благовіщення було організовано банк харчів, куди парафіяни принесли величезну кількість продуктів, а також назбирали одинадцять тисяч гривень для допомоги потребуючим людям.

Акція розпочалася і при катедральному соборі Верховних апостолів Петра і Павла у Чорткові Бучацької єпархії. «Заклик нагодувати бідного, якщо дивитися глибше, означає не тільки допомогти справитися людині з матеріальними, побутовими, щоденними проблемами, а й зауважити потребу людини у спілкуванні, у родинних, братерських, християнських відносинах», – розповів парох храму о. Андрій Лемчук.

Парафія святого Миколая Чудотворця в місті Дніпрі спільно з БФ «Карітас Донецьк» на чолі з парохом та директором о. Василем Пантелюком також долучилися до безстрокової акції «Нагодуй бідного». У служінні потребуючим допомагають небайдужі жертводавці та волонтери.

А в Одесі щось подібне відбувається вже три роки. Там при парафії Вознесіння ГНІХ священнослужителі із парафіянами годують бездомних людей. В суботу, 7 листопада, на гарячий обід прийшли близько 50 гостей. Зазвичай, у теплу пору приходить 60-70 людей, взимку бувало й до 100 осіб.

Це лише декілька прикладів того, як Українська Греко-Католицька Церква виходить, щоб послужити потребуючим. Пригадуємо, акція «Нагодуй бідного» є безстроковою і відбувається у цілій Церкві, як в Україні, так і закордоном.

***

Зустріч Глави УГКЦ з головою Управління з координації гуманітарних справ ООН

Цього тижня Блаженніший Святослав зустрівся з паном Ігнасіо Леоном Гарсія, головою Офісу УКГС ООН в Україні, на прохання останнього. Зустріч відбулася в адміністративному будинку Патріаршого центру УГКЦ.

Під час зустрічі пан Ігнасіо, який лише розпочинає свою місію як голова Офісу, підкреслив основну роль, що її відіграє УГКЦ у питаннях гуманітарних справ України, зокрема в контексті війни на Донбасі. Особливо він звернув увагу на те, як Церква відповідає на виклики, спричинені окупацією українських територій, та на соціальне служіння УГКЦ в умовах пандемії. Оцінивши структуру соціального служіння УГКЦ, пан голова висловив бажання співпрацювати з нашою Церквою, побажавши відтак отримати відповідні контакти для того, щоб мати можливість послужити безпосередньо тим, хто потерпає від наслідків збройного конфлікту і пандемії.

***

Всеукраїнська рада Церков зустрілася з Прем’єр-міністром України

Зустріч відбулася 20 листопада 2020 року. Під час зустрічі Блаженніший Святослав наголосив на тому, що у складних обставинах дуже важливо говорити про пріоритети ‒ життя і здоров’я людини. «Не можуть гроші бути цінніші за людське життя. Саме тому ми розуміємо різні обмеження, які вводить Українська Держава. Однак просимо, щоб перед тим, як приймати такі рішення, був простір для спілкування і діалогу, щоб можна було проговорити ті чи ті карантинні заборони або обмеження з релігійною спільнотою у складі робочої групи», – сказав Предстоятель УГКЦ.

На переконання Отця і Глави УГКЦ, коли йдеться про роль і місце Церкви чи релігійного середовища у складних обставинах, необхідно розуміти, що не можна мати фізичного здоров’я без духовного. «Релігійне життя – це не тільки свята і богослужіння. Це можливість Церкви звершувати своє служіння навіть у таких складних обставинах. Таку можливість для людей необхідно пошанувати так само, як доступ до аптек, зокрема під час строгого карантину», – наголосив він.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next