АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: Блаженніший Святослав у Римі, перший Синод Єпископів у Польщі і проща українців Угорщини

Субота, 13 листопада 2021, 23:25
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (6-12 листопада 2021 року).

Міжнародна наукова конференція до 300-річчя Замойського Синоду

Відкрив конференцію у вівторок, 9 листопада, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Літургією в базиліці Святої Софії.

У проповіді під час богослужіння, молитовно згадавши всіх покійних учасників Замойського Синоду і професора Ігоря Скочиляса, Предстоятель подякував усім, які прибули в Рим на конференцію, щоб за допомогою сучасної об'єктивної наукової методології заглибитися в час та епоху Замойського синоду, щоб краще її зрозуміти, відчути, як тоді билося серце нашої Церкви. Усвідомити, який тоді вплив мав Замойський синод не лише для київського унійного християнства, а й для інших Східних Католицьких Церков.

***

Відтак протягом двох днів, 9-10 листопада, науковий захід проходив в Папському східному інституті.

Організаторами конференції були Український католицький університет, Папський східний інститут та Католицький університет Америки за підтримки Фундації Омеляна та Тетяни Антоновичів.

Науковий захід проходить під патронатом Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви та за участю дослідників з України, Австрії, Італії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Росії, США та Угорщини.

Відеозаписи п’яти сесій наукової конференції можна переглянути на YouTube-каналі «Живого телебачення».

***

Зустріч Глави УГКЦ з Папою Франциском

У четвер, 11 листопада, в бібліотеці Апостольського палацу у Ватикані Святіший Отець Франциск прийняв на аудієнції Блаженнішого Святослава, Отця і Главу УГКЦ. В розмові з Папою Франциском Блаженніший Святослав розповів про душпастирське служіння УГКЦ в умовах пандемії та головні сучасні виклики і проблеми українського суспільства.

Святіший Отець висловив високу оцінку душпастирського служіння УГКЦ в умовах сучасної пандемічної кризи та подякував за її важливий внесок у синодальний процес Католицької Церкви.

***

Архиєрейська Божественна Літургія на гробі свящмч. Йосафата в Римі

У п’ятницю, 12 листопада, Глава УГКЦ звершив Архиєрейську Божественну Літургію на гробі святого священномученика Йосафата, мощі якого спочивають у базиліці Святого Петра. Цього дня Папська Українська Колегія святого Йосафата відзначила свій престольний празник.

У проповіді на Літургії Глава УГКЦ підкреслив, що у стіп Йосафата ми відчуваємо великий момент потіхи. Ми відчуваємо, що святий Йосафат, який своєю кров’ю запечатав єдність Церкви, про яку сьогодні чуємо у Євангелії, з одного боку, був плодом, квіткою, найвищим проявом Берестейського єднання і показав своїм життям і смертю доброго пастиря, який душу віддає за своїх овець.

«З іншого боку, сьогодні, у стіп святого Йосафата, ми відчуваємо певний поклик, завдання до душпастирського навернення, про яке говорить Синод Єпископів УГКЦ, який цього року діяв онлайн і видав свій постсинодальний душпастирський лист, який я мав можливість вчора особисто передати у руки Святішого Отця», – додав Предстоятель.

***

У Перемишлі розпочався перший Синод Єпископів УГКЦ у Польщі

11-12 листопада в Перемишлі проходив перший Синод Єпископів Перемишльсько-Варшавської митрополії УГКЦ у Польщі. Синод було скликано декретом митрополита Перемишльсько-Варшавського УГКЦ Євгена Поповича на виконання рішень Синоду Єпископів УГКЦ щодо збереження і розвитку духовної, літургійної та богословської спадщини, вирішення душпастирських та організаційних питань митрополії.

У Синоді взяли участь єпископи Перемишльсько-Варшавської митрополії: владика Євген Попович, архиєпископ і митрополит Перемишльсько-Варшавський, владика Володимир Ющак, єпарх Вроцлавсько-Кошалінський, владика Аркадій Трохановський, єпарх Ольштинсько-Гданський, та владика-емерит Іван Мартиняк.

***

Українці в Угорщині провели Першу національну прощу до Маріяповч

У суботу, 6 листопада, відбулося паломництво українців, які мешкають в Угорщині, до Марійного місця в Маріяповч з нагоди 325-ї річниці від моменту, як сльозоточила ікона Пресвятої Богородиці. Ця подія є історичною для українців Угорщини, адже проща відбулася вперше, що свідчить про розвиток громади.

***

При Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві відкрили центр вакцинації від Covid-19

У неділю, 7 листопада, при Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві розпочав роботу пункт вакцинації проти Covid-19.

Про це сповістив Блаженніший Святослав після недільної Літургії в соборі.

Щепитися в Патріаршому соборі можна щоденно з 10:00 до 17:00 вакцинами AstraZeneca, CoronaVac та Pfizer. Для вакцинації необхідно записатися через Helsi, йдеться у повідомленні на сайті святині.

А ще:

Читайте цікаве інтерв’ю з владикою Володимиром Груцою – «У ковідному відділені я усвідомив: руками медиків Бог дотикає людського болю», з яким про служіння Церкви в умовах пандемії, працю священників та особистий досвід хвороби і одужання поспілкувалася Христина Потерейко.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next