АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: Глава УГКЦ у Будапешті, відхід у вічність єпископа УГКЦ в Канаді та прибуття в Україну Апостольського нунція

Субота, 11 вересня 2021, 22:30
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (4-10 вересня 2021 року).

Участь Предстоятеля і владик УГКЦ у Зустрічі східних католицьких єпископів Європи

Щорічна Зустріч східних католицьких єпископів Європи проходила цього року з 5 по 8 вересня у Будапешті, Угорщина. Темою зустрічі була «Євхаристія і синодальність», і відбувалася вона в рамках Міжнародного євхаристійного конгресу.

Участь у Зустрічі взяв Блаженніший Святослав з єпископами УГКЦ, а саме єпископом Вроцлавсько-Кошалінським Володимиром Ющаком, екзархом Харківським Василем Тучапцем, єпископом Курії Верховного Архиєпископа УГКЦ Степаном Сусом та каноніком папської базиліки Санта Марія Маджоре єпископом Іринеєм Біликом.

***

8 вересня Блаженніший Святослав виступив перед східними католицькими єпископами Європи з доповіддю на тему «Практичні аспекти діяльності Синоду Єпископів УГКЦ».

***

Перебуваючи у столиці Угорщини, Глава Церкви спільно з владиками УГКЦ у понеділок, 6 вересня, молитовно вшанував пам’ять жертв Голодомору в Україні.

***

У четвер, 9 вересня, Отець і Глава УГКЦ зустрівся з Жолтом Шем’єном, віцепрем’єр-міністром Угорщини. Під час зустрічі було досягнуто домовленості про те, що угорський уряд виділить українцям землю в Будапешті для будівництва храму, школи та дитячого садка.

***

А у п’ятницю, 10 вересня, Глава Церкви провів робочу зустріч з послом України в Угорщині п. Любов’ю Непоп.

Під час зустрічі Блаженніший Святослав наголосив на важливості плекати єдність між українцями в Угорщині. «Церква, посольство та громада мають бути між собою партнерами, які об'єднані спільною метою – допомогти українцям в Угорщині», – сказав Предстоятель і попросив працівників посольства всіляко допомогти новоприбулим українцям, яких, за неофіційними даними, у країні є понад 100 тисяч.

Після зустрічі Блаженніший Святослав спільно з послом України в Угорщині та духовенством УГКЦ поклав квіти до пам'ятника Тарасові Шевченку в Будапешті.

***

Відхід у вічність владики Северіана Якимишина

В понеділок, 6 вересня, після хвороби відійшов до дому Небесного Отця владика-емерит Северіан Якимишин, колишній правлячий архиєрей Нью-Вестмінстерської єпархії УГКЦ в Канаді.

У листі-співчуття Глава УГКЦ відзначив, що служіння владики Северіана відзначалося великою ревністю у проголошенні Доброї новини, турботою про вірних єпархії. «Цей архиєрей докладав усіх зусиль, щоб навіть найменші парафії мали свого душпастиря. Чимало покійний владика зробив для належного функціонування парафіяльного життя, запровадивши програму "Проєкт Надії". Його увагою втішалися діти і молодь єпархії, для яких він у співпраці із сестрами організовував просвітницькі табори, школи. Тож можемо ствердити, що життя і служіння новопреставленого єпископа було цінним даром для нашої Церкви», – пише у листі-співчутті Блаженніший Святослав.

Похорон владики відбудеться 15-16 вересня в Канаді. З розпорядком похоронних богослужінь можна ознайомитися тут.

***

Прибуття в Україну Апостольського нунція

Архиєпископ Вісвалдас Кулбокас, новий Апостольський нунцій в Україні, прибув до Києва у вівторок, 7 вересня. В аеропорту його зустріли працівники Апостольської нунціатури, а також представники Української Греко-Католицької та Римо-Католицької Церков.

Від імені Глави УГКЦ архиєпископа Вісвалдаса зустріли владика Михайло Бубній, екзарх Одеський, та о. Андрій Хім’як, виконувач обов’язків секретаря Синоду Єпископів УГКЦ.

***

Відкриття «Боско-Арени» отців салезіан у Львові

У неділю, 5 вересня, у Львові на вул. Дорога Кривчицька, 19 Д, відбулося відкриття сучасного спортивного залу «Боско-Арена» (20×40 метрів), що входить до спортивного комплексу Салезіанського згромадження УГКЦ. Освятив будівлю владика Борис Гудзяк, митрополит Філадельфійський УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next