АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: конференція військових капеланів, підготовка до Патріаршого Собору і презентація книги про колядки

Субота, 12 грудня 2020, 05:15
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (5-11 грудня 2020 року).

XIV Всеукраїнська конференція військових капеланів УГКЦ

У вівторок, 8 грудня, розпочалася XIV Всеукраїнська конференція військових капеланів УГКЦ. Захід тривав впродовж трьох днів. З огляду на карантинні обмеження, подія відбулася у форматі зум-конференції. Модерував зустрічі отець Андрій Зелінський, ТІ.

Гаслом цьогорічної зустрічі капеланів були слова «Служіть один одному, кожен тим даром, що його прийняв» (1 Пт. 4, 10).

Впродовж трьох днів учасники слухали доповіді представників силових структур про актуальний стан задоволення духовно-релігійних потреб особового складу та функціонування служб з питань військового духовенства: Збройних сил України, Національної гвардії України.

У конференції взяв участь і Глава УГКЦ. Блаженніший Святослав зауважив, що щорічна конференція військових капеланів є школою постійної формації наших капеланів. Він попросив священників безустанно зростати і розвивати дари, які кожен отримує. Особливо належить працювати над професійним зростом, тобто над вдосконаленням своїх навичок. Блаженніший Святослав запевнив, що Церква хоче забезпечити своїм капеланам таку можливість.

***

Підготовка до Патріаршого Собору

У рамках підготовки до Всецерковного Патріаршого Собору, який, як очікується, відбудеться у Львові в 2021 році, у кожній архиєпархії, єпархії та екзархаті УГКЦ відбуваються місцеві собори. Два таких Собори відбулися цього тижня в Кам'янець-Подільській єпархії та Апостольському екзархаті в Італії.

***

5 грудня 2020 року Божого при катедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці м. Хмельницького, з благословення та під головуванням владики Івана Кулика, єпископа Кам’янець-Подільської єпархії, відбувся Собор на тему “Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ”.

Засідання Собору розпочалося вступним словом архиєрея, відтак модератор собору о. Василь Бондар представив порядок денний і доповідачів. Гостями та доповідачами собору були: о. Віталій Храбатин, о. Юстин Бойко, п. Марія Ярема та о. Олег Дутка.

Після виступу доповідачів та спільного обіду відбулася робота в групах, а також представлення модераторами спільних рішень. Відтак спільним голосуванням усіх присутніх прийняли соборову Резолюцію та обрали і затвердили кандидатури на Патріарший Собор.

***

11 грудня 2020 року відбулася також перша сесія Собору Екзархату для українців-католиків візантійського обряду в Італії на тему: «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ».

З огляду на ситуацію, пов’язану з пандемією та карантином, задля безпеки учасників Собор провели  в режимі онлайн на платформі ZOOM. Головна локація Собору розташовувалася в Римі.

Друга сесія запланована на 15 грудня.

***

Презентація «Великої різдвяної книжки» – про колядки по-сучасному

Цього тижня, а саме в четвер, 10 грудня, в митрополичих палатах Національного заповідника «Софія Київська» відбулася презентація «Великої різдвяної книжки», авторами якої є письменниця Надійка Гербіш та історик Ярослав Грицак. Захід мав екуменічний характер, оскільки в ній взяли участь католики, православні і протестанти. Участь у презентації взяв Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.

У своєму слові Предстоятель УГКЦ назвав видання «книжкою про колядки по-сучасному».

«Ця книжка є особливим запрошенням до діалогу і спілкування між тим, хто вміє колядувати, і тим, хто не вміє, між тим, хто знає щось про колядки, і тим, хто взагалі не усвідомлює їхнього існування в нашому сьогоденні, між віруючим і невіруючим», – сказав Глава УГКЦ і додав, що в колядках світське і релігійне, сучасне і вічне сплітаються в одне. У цьому, за його словами, полягає і саме таїнство Різдва: «Вічний народжується в історії; Вічний стає предметом дослідження істориків; Боже Слово творить історію і творить культуру».

Як зазначають автори, метою написання «Великої різдвяної книжки» було передати сучасній людині євангельські істини зрозумілою мовою. Саме тому автори сподіваються, що вона «хоча б когось приведе до Христа». Блаженніший Святослав заохочує всіх до читання цієї книги і сподівається, що вона стане новим українським духовним бестселлером.

***

Спільне комюніке греко-католицьких і римсько-католицьких єпископів в Україні з приводу карантинних обмежень в Україні

Ще однією важливою подією, яка сталася цього тижня, є публікація спільного комюніке католицьких єпископів України, в якому вони звертаються до вірних УГКЦ і РКЦ в Україні та всіх українців, щоб висловити їхню солідарність і молитовну близькість у ці дні боротьби з пандемією коронавірусної хвороби.

***

Також цього тижня було повідомлено дату архиєрейської хіротонії владики-номінанта Аркадія Трохановського, першого єпископа новоутвореної Ольштинсько-Гданської єпархії. Урочистості відбудуться в суботу, 23 січня 2021 року в катедральному соборі Покрову Пресвятої Богородиці в Ольштині. Початок Архиєрейської Літургії з Чином архиєрейської хіротонії о. д-ра Аркадія Трохановського і Чином його інтронізації о 10:00.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next