АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: коронація ікони «Надія безнадійних», Глава УГКЦ в Івано-Франківську, проща до Перемишлян і авто для «Живого ТБ»

Субота, 05 червня 2021, 13:36
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (29 травня-4 червня 2021 року).

Коронація ікони «Надія безнадійних»

Подія відбулася в неділю, 30 травня, перед Літургією в катедральному храмі Чернівецької єпархії, який цього дня відзначав своє 200-річчя. Коронував ікону Блаженніший Святослав коронами, які благословив Папа Франциск.

У проповіді Глава УГКЦ пояснив, що у Старому Завіті місцем зустрічі людини з Богом була криниця патріарха Якова, а в Новому Завіті – вже не криниця, а особа Богородиці. «Вона дарує нам, християнам третього тисячоліття, надію у безнадійні часи», – наголосив він, додавши, що корони для Богородиці є знаком нашої любові і вдячності за всі дари, які ми отримали від Неї впродовж усіх століть.

Після Літургії відбувся чин посвяти єпархії під покров Пресвятої Богородиці.

***

Виступ Глави УГКЦ на фестивалі «Обнова-фест» у Чернівцях

Цієї ж неділі Отець і Глава УГКЦ узяв участь у фестивалі «Обнова-фест» – щорічному етнодуховному фестивалі, який відбувається у Чернівцях з 2008 року. Цей фестиваль – ініціатива Федерації українських католицьких академічних та студентських товариств «Обнова», захід, який несе ідею духовного та патріотичного обновлення, поєднання історії і традицій із сучасними тенденціями у артпросторі та на дискусійних майданчиках, де обговорюються актуальні теми сьогодення. Блаженніший Святослав виступив із доповіддю «Дар свободи» – запропонованою темою для виступу перед молоддю.

Текстову версію цієї доповіді можна прочитати тут.

***

Глава УГКЦ відвідав Івано-Франківську обласну дитячу клінічну лікарню

Під час відвідин в понеділок, 31 травня, лікарні Предстоятель зустрівся з медперсоналом і дітьми, які проходять тут лікування, та їхніми батьками.

Метою зустрічі стало привернення уваги громадськості до проблематики захисту дітей та наголошення на тому, що доступна, якісна та безпечна медицина для дітей – обов'язок громади і держави.

Наші діти, їхні матері та батьки, заявив Предстоятель, потребують окремого права доступу до кваліфікованої, професійної, безпечної медицини, щоб наші батьки не мусили лікувати своїх дітей закордоном, але щоб усі необхідні засоби для збереження життя і здоров’я можна було б їм отримати у себе вдома. «Усі ми разом з вами повинні до цього прагнути», – сказав він.

Під час брифінгу Блаженніший Святослав закликав цінувати людське життя, особливо життя дітей: «Дитина з певними вадами, навіть тяжкими, має право на життя і здоров’я. Ніхто з людей не сміє брати на себе відповідальність вирішувати, хто має жити, а хто – вмерти. Цінність людського життя є найвищою».

Він також запропонував декілька ідей того, що може Церква може зробити для того, щоб сучасна культура, сучасний світ відчували цінність людського життя.

***

Четверна річниця переставлення Блаженнішого Любомира Гузара

В останній день весни патріарха Любомира поминали чи не всіх храмах УГКЦ. В Патріашому соборі Воскресіння Христового в Києві, де спочиває Глава УГКЦ, цього дня провели Вечір пам’яті.

У патріаршій прокатедрі в Римі також помолилися за упокій великого провідника Церкви.

А наступник Любомира, Блаженніший Святослав звершив панахиду за упокій свого великого попередника на святій княжій горі у Крилосі перед чудотворною Галицькою іконою Божої Матері.

***

Десята проща духовенства УГКЦ до Перемишлян

Десята Всеукраїнська проща духовенства УГКЦ до Перемишлян на Львівщині, де своє служіння здійснював блаженний священномученик Омелян Ковч – покровитель душпастирів, відбулася у середу, 2 червня. Архиєрейську Божественну Літургію в храмі Святого Миколая очолив архиєпископ і митрополит Львівський владика Ігор Возьняк у співслужінні з владикою Тарасом, єпархом Стрийським, владикою Петром, єпископо-помічником Сокальсько-Жовківської єпархії, владикою Богданом, єпископом-помічником Стрийської єпархії, та духовенством Львівської митрополії. По завершенні Літургії також був звершений Молебень до блаженного священномученика Омеляна.

***

Звернення Синоду Єпископів КГВА щодо запобігання домашньому насильству та утвердження традиційних сімейних цінностей в Україні

Одним з плодів синодальних діянь єпископів УГКЦ, що душпастирюють в Україні, стало Звернення щодо запобігання домашньому насильству та утвердженню сімейних цінностей. У ньому йдеться про те, що Церква відчуває за свій душпастирський обов’язок захистити та підтримати сім’ю як Богом установлену спільноту взаємної любові та вірності чоловіка і жінки. Усвідомивши всю небезпеку домашнього насильства для життя наших вірних, владики визначили подолання цього лиха одним із пріоритетів нашого душпастирства родини.

У Зверненні єпископи також закликали державну владу створити центральний орган, який формував би сімейну політику в Україні.

***

Крім цього Звернення, цього тижня були опубліковані і постанови Синоду Єпископів КГВА, що проходив у Зарваниці 26-27 травня 2021 року.

***

Мікроавтобус для «Живого телебачення»

4 червня 2021 року в Києві Блаженніший Святослав поблагословив новий транспортний засіб для потреб «Живого телебачення». Мікроавтобус було придбано завдяки фінансовій підтримці організації «Лицарі Колумба».

«"Живе телебачення" мусить поїхати туди, де є ці люди, – щоб ті, які не мають сьогодні голосу, його мали, а тих, яких світ не хоче бачити, через служіння "Живого телебачення" усі побачили», – зазначив Предстоятель.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next