АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: митрополит Шептицький у Саду праведників, ювілей «Матерів у молитві» та старт 13-го соціального тижня

Субота, 10 жовтня 2020, 11:14
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (3–9 жовтня 2020 року).

В Італії митрополиту Андрею Шептицькому надали титул Праведника

Комітет «Саду Праведників – Ґаріво» м. Мілан визнав митрополита Андрея Шептицького Праведником, вписавши його ім’я серед «Праведників Монте Стелла». Церемонія вручення відзнаки відбулася 7 жовтня у Саді Праведників Мілану.

«Під час Другої світової війни український митрополит Андрей Шептицький прийняв у митрополичі палати та греко-католицькі монастирі сотні переслідуваних євреїв, рятуючи їх від смерті. Ризикуючи власним життям, він писав до Гітлера та Гімлера, завзято протестуючи проти винищення євреїв та забороняючи українцям брати участь у нацистських акціях», — йдеться в пергаменті відзнаки.

Для отримання відзнаки Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, делегував владику Діонісія, делегата з повними правами апостольського екзарха для українців візантійського обряду, у супроводі о. Андрія Солецького, керівника Секретаріату Глави УГКЦ в Римі, та о. Ігоря Крупи, капелана української громади м. Мілану.

Цього ж дня владика Діонісій Ляхович зустрівся із архієпископом Мілану Маріо Енріко Дельпіні.

Під час зустрічі владика Діонісій висловив архиєпископу Мілану вдячність за опіку над українською громадою та розповів про виклики та завдання УГКЦ в душпастирському служінні українським мігрантам в Італії. Архиєреї також обговорили нові душпастирські потреби вірних УГКЦ на території Міланської архиєпархії. Архиєпископ Дельпіні висловив вдячність владиці Діонісію за візит та запевнив його у співпраці з новоствореним екзархатом УГКЦ в Італії.

***

Італійські й українські «Матері в молитві» відсвяткували в Римі свій ювілей

Українські та італійські матері, представники молитовних груп міжнародного молитовного руху «Матері в молитві», зібралися в суботу, 3 жовтня 2020 р., в соборі Святої Софії в Римі, аби разом відзначити 25-річчя свого заснування.

Владика Діонісій Ляхович, Апостольський екзарх для вірних українців візантійського обряду в Італії, звертаючись до матерів, наголосив, що молитва матері є надзвичайно важливою, так само як молитва Пречистої Діви Марії, бо це молитва заступництва.

В неділю, 4 жовтня, учасники зустрічі прибули на площу Святого Петра на молитву «Ангел Господній» з Папою Франциском.

***

Онлайн-форум «13-й Екуменічний соціальний тиждень», присвячений інтегральній екології

Форум «13-й Екуменічний соціальний тиждень» розпочався 7 жовтня і триватиме впродовж чотирьох днів, об’єднає сімнадцять подій та вісімдесят спікерів із восьми країн (Україна, Німеччина, Франція, Греція, США, Австрія, Ватикан, Канада). Організатори зазначають, що зареєструвалося близько п’ятисот слухачів із дванадцяти країн світу.

Цього року тема Екуменічного соціального тижня присвячена інтегральній екології. Форум є співзвучним із тими заходами, які зараз відбуваються в усьому світі, оскільки Папа Франциск присвятив цей рік питанням екології.

Ініціатором форуму є Інститут екуменічних студій Українського католицького університету. На брифінгу з нагоди відкриття Форуму директор Інституту, д-р Павло Смицнюк наголосив: «Для нас, як екуменічного інституту, цей захід важливий, тому що це спосіб діалогувати між Церквами. Церкви зближуються одна з одною, коли стараються зробити спільно щось корисне для нашого суспільства і планети».

«Людина стала – через спосіб життя і хижацький вигляд сучасної цивілізації – причиною і водночас жертвою теперішньої екологічної кризи, що набуває глобальних масштабів», – зазначив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви у листі до учасників форуму.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next