АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: міжцерковна конференція в Софії Київській, проголошення Главою УГКЦ важливих документів та симпозіум до 425-річчя Берестейської унії

Субота, 30 жовтня 2021, 07:30
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (23-29 жовтня 2021 року).

Постсинодальне послання 2021 року єпископів УГКЦ

Постсинодальне послання 2021 року «Надія, до якої нас кличе Господь», яке було оприлюднене у п’ятницю, 29 жовтня, єпископи УГКЦ присвятили роздумам про спільне майбутнє Української Греко-Католицької Церкви на наступне десятиліття посеред викликів нинішнього світу.

У документі, який складається із семи частин, архиєреї стверджують, що за допомогою цього листа прагнуть роздумати, як Церкві бути живою та істинною Христовою Церквою, спільнотою Господніх учнів, посеред викликів нинішнього світу – у мирі та радості. На переконання архиєреїв, відповідь на це питання слід шукати з глибокою вірою в Ісуса Христа, з надією, нам даною, у свідомості батьківської любові Отця та сили Духа Святого, яка діє в нас.

«Дивлячись на десятиліття, яке стелиться перед нами, хочемо разом із вами застановитися над нашим спільним майбутнім», – наголошують владики.

З повним текстом постсинодального послання 2021 року можна ознайомитись тут.

***

Міжнародна конференція «Католицько-православні документи та їх рецепція в Україні»

У вівторок, 26 жовтня, в «Будинку митрополита», що в Софії Київській, відбулася Міжнародна наукова конференція про католицько-православні документи та їх рецепцію в Україні, організована Комісією УГКЦ з міжконфесійних та міжрелігійних відносин і Відкритим православним університетом Святої Софії-Премудрості. У рамках заходу було презентовано збірник документів католицько-православного екуменічного діалогу, перекладених українською мовою.

Такий збірник в Україні презентували вперше. Переклала і видала його Комісія УГКЦ з міжконфесійних та міжрелігійних відносин.

Участь у події взяв представники УГКЦ, зокрема Її Предстоятель Блаженніший Святослав, о. д-р Іван Дацько та інші особи, а також представники Православних Церков. На конференції Глава УГКЦ відзначив, що представники різних Церков зібралися у Софії Київській, щоб подумати над тим, як далі розвивати спільний шлях до відновлення єдності християн у сучасному світі. «Мета екуменічного діалогу, – наголосив Блаженніший, – не тільки співпрацювати, а відновити повне і видиме сопричастя між Церквами».

***

Оновлена екуменічна концепція УГКЦ

Разом з тим, цього тижня було оприлюднено оновлену екуменічну концепцію УГКЦ, яку Синод Єпископів УГКЦ затвердив, а Отець і Глава УГКЦ проголосив.

З повним її текстом можна ознайомитись тут.

***

Зміна назви Синоду Єпископів КГВА

Одним із плодів синодального діяння єпископів УГКЦ цього року стала зміна назви Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ на Архиєрейський Синод УГКЦ в Україні. Владики також затвердили Статут цієї інституції, окреслюючи її структуру, порядок роботи, завдання та цілі.

Зміну назви Синоду Єпископів КГВА проголосив Глава УГКЦ окремим декретом, який було оприлюднено цього тижня.

***

Документ про підготовку кандидатів до священства в УГКЦ

Ще одним документом авторства Синоду Єпископів УГКЦ, який було проголошено Блаженнішим Святославом, Отцем і Главою УГКЦ, цього тижня, став документ про підготовку кандидатів до священства в УГКЦ.

З повним його текстом можна ознайомитись тут.

***

Зустріч Глави УГКЦ з Міністром закордонних справ України

Робочу зустріч з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою Глава Церкви провів у четвер, 28 жовтня.

Під час зустрічі Блаженніший Святослав подякував пану міністру за особисту присутність у Любліні під час відкриття пам'ятника отцю Омелянові Ковчу. А відтак вручив йому подячну грамоту Глави Церкви.

Крім цього, сторони говорили і про розбудову відносин між Україною та Апостольською столицею і узгодили свої кроки щодо ймовірного візиту Святішого Отця Франциска в Україну.

***

Симпозіум до 425-річчя Берестейської унії

Цього ж дня, 28 жовтня, у Київському центрі УКУ відбувся науковий симпозіум «Берестейське поєднання 1596 року в контексті унійних процесів минулого та пошуку сучасних моделей».

У вітальному слові Глава УГКЦ зауважив, що про єдність Церков всі говорять, мріють, за неї моляться, але не бачать способу, як її досягти. «Ми хочемо пропонувати собі і сусідам, Україні і світові дискусію про модель єдності. Бо колись і мене запитають, яку модель єдності ми пропонуємо. Ми разом мусимо її шукати і над нею працювати», – сказав першоієрарх.

У першій частині конференції з доповідями на основі своїх академічних досліджень виступили науковці, зокрема: директор Інституту історії Церкви, проректор УКУ Олег Турій, архиєпископ Ігор Ісіченко, о. Юрій Авакумов (Нотр-Дам) та науковий співробітник ІІЦ УКУ Володимир Мороз.

У другій – о. Андрій Михалейко (Айхштет), о. Мирон Бендик (Дрогобич), Тарас Курилець (Львів) та Анатолій Бабинський (Львів).

***

Провінційна капітула Чернечої родини сестер Воплоченого Слова

А ще цього тижня, з 25 по 28 жовтня, в Зарваниці відбувалася IV Провінційна капітула Згромадження сестер служебниць Господа і Діви Марії з Матари в Україні Чернечої родини Воплоченого Слова.

Сестер із проведенням капітули привітав Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. «Будьте відкриті до дії Святого Духа, щоб послужити вірним нашої Церкви. Нехай бажання бути святими та освячувати тих, хто навколо, завжди вас супроводжує. Зичу вам плідної праці, звершеної в ревній посвяті та молитві», – побажав Предстоятель сестрам Воплоченого Слова.

А ще:

Цього тижня на офіційному сайті УГКЦ було опубліковано інтерв’ю з владикою Венедиктом Алексійчуком про пошук щастя в житті людини. З єпископом Чиказької єпархії УГКЦ розмовляла Оксана Климончук, журналістка Департаменту інформації УГКЦ.

***

І в четвер, 27 жовтня, в ефірі «Живого телебачення» вийшла програма «Прямий ефір з Блаженнішим Святославом», у якій Глава УГКЦ поспілкувався з директором Національного музею Тараса Шевченка Дмитром Стусом на тему «Від Шевченка до Стуса. Поети та їх творчий спадок».

Серед обговорених тем – актуальність творчості Кобзаря у наш час, релігійність Шевченка, стан Національного музею Тараса Шевченка в Києві та інші.

Відповідаючи на запитання глядача, який брав участь у програмі через Zoom, Блаженніший Святослав розповів, який саме вірш Шевченка він найперше вивчив на пам’ять, і продекламував його:

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next