АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: неділя Божого Слова, засідання Ради Церков та розвиток військового, медичного і в’язничного капеланства

Субота, 30 січня 2021, 07:30
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (23-29 січня 2021 року).

Неділя Божого Слова

Цей тиждень розпочався з відзначення в неділю, 24 січня, неділі Божого Слова не лише в УГКЦ, але й у всій Католицькій Церкві. З цієї нагоди Блаженніший Святослав закликав до щоденного читання Святого Письма, а Патріарша катехитична комісія УГКЦ оприлюднила цікаву підбірку корисних матеріалів для вивчення і поширення Біблії.

«Сьогодні, у цю неділю, коли ми бачимо Христа, який виходить на проповідь Божественного Євангелія, будьмо подібними до тих, хто прислухався до Його проповіді, а відтак прийняв у своє життя ту життєдайну силу Божого Слова, яке нам несе Син Божий як воплочене Слово Отця. Читаймо щодня Святе Письмо. Незалежно від того, скільки ми читатимемо (кілька стишків чи одну главу), матимемо контакт із Божим Словом, і з часом відчуємо, як та Божа сила повіє на нас, скріпить нас і почне перемінювати. Ми почнемо думати так, як промовляє до нас Боже Слово, почнемо жити так, як сьогодні нам каже Христос: "Покайтеся, бо Царство Небесне близько"», – сказав Глава УГКЦ в недільній проповіді.

***

Новий священник для українців у Португалії

З благословення Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава та голови ПМВ владики Степана Суса надавати душпастирську опіку українцям греко-католикам у Португалії призначений о. Андрій Полторацький.

Священник мешкатиме неподалік від м. Авейру і служитиме для українських громад у містах Віла-Нова-де-Гайя, Агеда, Брага та інших, що розташовані на півночі країни.

***

Засідання Ради Церков: домашнє насилля, вакцинація і перехід головування до Блаженнішого Святослава

Цього тижня, а саме в середу 27 січня, відбулася чергова зустріч Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій. На ній було обговорено проблематику запобігання та протидії насильству в сім’ї, питання вакцинації, а також передано головування у ВРЦіРО на наступних півроку Блаженнішому Святославу, Отцю і Главі УГКЦ.

Під час зустрічі Глава Української Греко-Католицької Церкви наголосив, що з душпастирського погляду проблема насильства в сім'ях є дуже великою, на яку Церкви не повинні закривати очі. «Протидія домашньому насильству – це реальний крок для захисту інституту сім'ї. Нам важливо у місцевих релігійних громадах створити клімат неприпустимості насильства, адже завдяки такий просвітницькій роботі ми рятуємо сім'ю», – наголосив Глава УГКЦ.

Що стосується питання вакцинації, Блаженніший Святослав наголосив, що питання вакцинації – це не релігійна, а медична проблема. Релігійні діячі не повинні бути промоутерами цього, бо це є в компетенції медичних працівників, які повинні всебічно інформувати співгромадян про переваги і ризики вакцинації. Головне, за його словами, щоб вакцинація була добровільною, ефективною та доступною.

«Основним є те, щоб держава забезпечила громадянам вільний вибір: вакцинуватися чи ні, а також – якою саме вакциною. Вибір вакцини важливий не лише з точки зору її ефективності та безпечності, а також і технології її створення, адже деякі вакцини створюються у спосіб, який порушує значні етичні питання»,– підкреслив Глава УГКЦ.

***

32-га Міжнародна конференція керівників капеланських служб

26-27 січня 2021 року в режимі онлайн проходила 32-а Міжнародна конференція керівників капеланських служб під назвою «Служіння військового капелана в умовах пандемії».

У конференції беруть участь керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ владика Михайло Колтун та заступник керівника — о. Андрій Зелінський, ТІ. Протягом дводенної зустрічі керівники капеланських служб із різних країн світу ділитимуться досвідом служіння військових капеланів в особливих умовах пандемії.

***

В Патріаршому домі у Львові обговорили розвиток медичного капеланства в Україні

Питання внесення на державному рівні посади медичного капелана, роль капелана як людини надії і його присутність в адміністративному апараті медичного закладу обговорили в четвер, 28 січня, під час круглого столу на тему «Пандемія, нові виклики, загрози і непевність. Медичний капелан: присутність у палатах страждань».

Захід організувала Патріарша комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров'я Української Греко-Католицької Церкви у Патріаршому домі Львова.

***

Про відновлення капеланського служіння у пенітенціарній системі говорили в Києві

У четвер, 28 січня 2021 року, в приміщенні центрального апарату керування пенітенціарною системою відбулася нарада щодо розробки Положення про душпастирську опіку в пенітенціарній системі, яке ляже в основу законодавства про служіння капеланів у в’язниці. У зустрічі взяли участь заступник начальника департаменту Наталія Рибалка, представник управління департаменту з питань ресоціалізації засуджених Олександр Гужва. Душпастирську раду представляли її голова – священник Віктор Яценко УПЦ, пастор В’ячеслав Когут УЦХВЄ, священник Костянтин Пантелей УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next