АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: нова єпархія УГКЦ, три нові храми і спільні реколекції католицьких єпископів України

Субота, 28 листопада 2020, 08:00
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (21-27 листопада 2020 року).

В УГКЦ створено нову єпархію та номіновано її першого правлячого єпископа

25 листопада 2020 року у Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець Франциск, Папа Римський, поблагословив рішення Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви і проголосив про створення нової Ольштинсько-Гданської єпархії УГКЦ у Польщі. Єпископським осідком єпархії буде м. Ольштин, а катедральним собором – храм Покрови Пресвятої Богородиці.

Першим єпископом новоствореної єпархії проголошено о. д-ра Аркадія Трохановського, пароха парафії Воздвиження Чесного Хреста у Валчу, протопресвітера Кошалінського деканату.

***

Три нові храмі: Чернівці, Харків, Одеса

21 листопада в с. Чорнівка Чернівецької єпархії владика Йосафат Мощич очолив Архиєрейську Божественну Літургію та здійснив Чин освячення престолу і новозбудованого храму Архистратига Михаїла, парохом якого є о. Назарій Шпак. Це – перший повноцінний новозбудований храм з часу створення Чернівецької єпархії.

***

22 листопада у василіанському монастирі в Покотилівці на Харківщині освятили оновлену церкву Покрови Пресвятої Богородиці. Чин освячення здійснив Харківський екзарх владика Василій Тучапець, ЧСВВ.

***

22 листопада владика Михайло Бубній, екзарх Одеський, здійснив Чин освячення престолу з покладанням антимінса та офіційно заснував ще одну парафію, відкриваючи для богослужіння новозбудований дерев’яний греко-католицький храм на честь Святого архистратига Михаїла в місті Одесі.

***

Спільні реколекції та братня зустріч католицьких єпископів України

Фото з архіву: Спільні реколекції єпископів УГКЦ і РКЦ в Україні. Брюховичі, 2019 рік

З 24 по 26 листопада 2020 року в реколекційному домі РКЦ у Львові-Брюховичах проводилися щорічні спільні реколекції греко-католицьких і римо-католицьких єпископів України. Духовні науки цього року виголосив владика Микола Лучок, єпископ-помічник Мукачівської дієцезії РКЦ. Крім того, сьогодні, по обіді, після завершення духовних вправ, відбулася братня зустріч католицьких ієрархів України, під час якої Блаженніший Святослав звернувся зі своїм словом до співбратів у єпископстві.

«Нам усім дуже важливо замислитися над тим, якими є роль і місце Церкви, нашого служіння у сучасному посткоронавірусному світі. Бо ми відчуваємо, що світ змінився, і ми вже ніколи не будемо такими, якими були до початку цієї пандемії», – такими словами звернувся Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, до єпископів і додав, що Церква, навіть коли є повний локдаун, не може не душпастирювати.

***

З нагоди щорічних спільних реколекцій та братньої зустрічі Святіший Отець Франциск, Папа Римський, надіслав католицьким владикам свої сердечні вітання та запевнив їх у духовній близькості.

Папа наголосив на тому, що близькість до Бога повинна передувати кожній дії українських єпископів і оживляти її. Із цієї близькості до Бога, за словами Святішого Отця Франциска, походить також близькість до людей, довірених їхній опіці.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next