АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: пам’ятник Омелянові Ковчу в Любліні та підготування до ювілею інтронізації Глави УГКЦ

Субота, 27 березня 2021, 07:00
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (20-26 березня 2021 року).

У Польщі встановили пам’ятнику отцю Омелянові Ковчу

У вівторок, 23 березня, пам’ятник священномученику, пароху Майданека, отцю Омелянові Ковчу вирушив до польського Любліна. 24 березня пам’ятник встановили, а вже 25 березня відбулося його відкриття.

Гранітний монумент видатному українському гуманісту, блаженному священномученику о. Омелянові Ковчу, відомому як «парох концтабору "Майданек"», встановили на Дорозі мучеників Майданека. Відбулося це у символічний день – у роковини загибелі о. Ковча в концтаборі.

***

Приготування до відзначення 10-річчя інтронізації Блаженнішого Святослава

Сьогодні, 27 березня 2021 року, минає 10 років з дня сходження на патріарший престол Блаженнішого Святослава.

***

Увесь попередній тиждень був наповнений багатьма подіями, пов’язаними з підготуваннями до цього ювілею. Зокрема, Віктор Єленський в інтерв’ю на радіо «Воскресіння» ствердив, що владики не помилилися, вибравши саме владику Святослава Главою УГКЦ. Він також пригадав ті виклики, які існували перед УГКЦ як у 2011 році, так і в період Революцій гідності. «Тодішня адміністрація президента дуже бажала, щоб новий глава УГКЦ був набагато поступливішим і менш принциповим, ніж його попередник Любомир Гузар. Але, як бачимо, цього не сталося – навпаки, за ці десять років, у силу всіх подій, які відбулися і відбуваються в Україні, суспільна роль і значення УГКЦ дуже зросли», – зазначив політик і релігієзнавець.

***

У «Добрій розмові» на радіо «Воскресіння» оцінку останньому десятиліттю життя УГКЦ, веденій Блаженнішим Святославом, дав і Мирослав Маринович. Вибір наймолодшого серед єпископів Главою Церкви він назвав несподіванкою.

«Так, це було певною несподіванкою, і це, свого роду, також свідчення – наймолодший єпископ стає Патріархом. Це свідчення, передусім, означало, що Церква певна себе – відчувала свою силу і могла піти на такий крок. Думаю, на початку 90-х, коли УГКЦ тільки виходила з підпілля, таке навряд чи було можливим, але часи змінилися. Окрім того, це було фантастичним свідченням і для інших Церков в Україні», – зазначив проректор УКУ.

***

Протягом останніх двох тижнів ми також згадували десять найважливіших подій, які сталися в житті Української Греко-Католицької Церкви за останнє десятиліття.

***

В рамках відзначення ювілею 10-річчя інтронізації Блаженнішого Святослава «Живе телебачення» запропонувало глядачам пригадати найвидатніших очільників Української Греко-Католицької Церкви, правонаступниці древньої Київської митрополії, починаючи від найпершого Київського митрополита Теофілакта (Х ст).

***

Хоча саме сьогодні, 27 березня, виповнюється 10 років з дня інтронізації теперішнього Глави УГКЦ, головні події, пов’язані з ювілеєм пройдуть у неділю, 28 березня.

Серед них Божественна Літургія (11:00), прямий ефір «Разом у майбутнє» (19:00) та Ісусова молитва під проводом Блаженнішого Святослава (20:10).

Пригадуємо також, що долучитися до відзначення десятирічного ювілею інтронізації Отця і Глави УГКЦ може кожен охочий. Для цього достатньо позначити власний допис зі словами спогадів чи привітань, фотографіями чи відео в соціальних мережах хештегом #ПатріархСвятослав10 або #PatriarchSviatoslav10.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next