АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: перша проща після початку пандемії, 20-та річниця візиту Івана Павла ІІ та проголошення Катехизму для молоді

Субота, 03 липня 2021, 22:52
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (25 червня – 2 липня 2021 року).

Проща до Страдчу – перша повноцінна проща після початку пандемії

Проща на святу Страдецьку гору відбулася в суботу, 26 червня, з нагоди 80-ї річниці мученицької смерті блаженних о. Миколая Конрада та дяка Володимира Прийми, Дня мирянина та проголошення блаженними українських новомучеників. У спільній молитві, яку очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, взяли участь паломники із різних куточків України.

Ця проща стала першою повноцінною прощею в новому посткоронавірусному світі.

У проповіді Предстоятель наголосив, що мирянин – це той, хто вміє любити. Мирянин – це той, хто охрещений в ім’я Пресвятої Тройці – Отця, і Сина, і Святого Духа. Мирянин – це той, кому єдиний Бог у трьох особах подарував Духа своєї любові. Мирянин, за його словами, має особливу місію у цьому світі – наповнити Божою любов’ю світ і свої родини.

***

Літургія на у Львові на Сихові з нагоди 20-річчя візиту Івана Павла ІІ в Україну

Літургія на подвір’ї храму Різдва Пресвятої Богородиці в неділю, 27 червня, увінчала святкування 20-ї річниці візиту св. Івана Павла ІІ, Папи Римського, в Україну, які проходили переважно у Львові.

У проповіді Глава УГКЦ пригадав фразу папи, яка зачепила його до глибини серця двадцять років тому: «Справжня свобода більше коштує і вимагає, ніж неволя». «Той, хто любить, хто готовий у цьому світі бути свідком, як нас любить Господь Бог, – підкреслив Блаженніший Святослав, – той, хто не відцурається, не зречеться тої любові, яку Бог має до нас, здатний до істинної визвольної всеосяжної свободи, яка дає можливість людині стати щасливою».

***

Проголошення Катехизму УГКЦ для молоді «Ми йдемо з Христом»

Урочисте проголошення Катехизму для молоді відбулося у понеділок, 28 червня, у конференц-залі Львівської духовної семінарії Святого Духа.

«Перше слово Катехизму – "ми", не "я", "ти", "він", "вона", а "ми", як Божий народ і Христова Церква, ідемо разом із Христом», – наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проголошення Катехизму.

Глава Церкви розповів, що сам Катехизм є немовби путівником мандрівника, а спосіб передачі живої віри автори знайшли у Євангелії, зокрема в євангельському уривку подорожі Христа зі своїми учнями до Емаусу.

«Мати-Церква, яка є тілом воскреслого Спасителя, хоче сьогодні стати поруч із кожною молодою людиною – дівчиною і хлопцем наших часів для того, щоб подорожувати разом», – підкреслив архиєрей.

Під час проголошення Катехизму до учасників також звернулися владика Давид Мотюк, владика Ярослав Приріз, с. Луїза Цюпа, о. Ростислав Пендюк та пан Назар Дуда.

***

Друга сесія Синоду Єпископів УГКЦ

У середу, 30 червня, в онлайн-форматі відбулася друга сесія Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви. Перша відбулася 30 березня цього року. Крім того, були чотири регіональні зустрічі із владиками зі всього світу у травні.

Основними темами цього засідання стали подальший розвиток Української Греко-Католицької Церкви та продовження опрацювання проєкту Загальноцерковного душпастирського плану. Владика Кеннет Новаківський, голова Душпастирської ради, та владика Богдан Данило представили початкові етапи зародження цієї візії Церкви. На цьому першому етапі митрополит Філадельфійський Борис Ґудзяк запропонував напрями для створення нового Душпастирського плану, після чого під час регіональних зустрічей із владиками зі всього світу учасники робочої групи мали нагоду більш детально ознайомитися із викликами та душпастирськими ініціативами різних єпархій та екзархатів УГКЦ. Це стало поштовхом для інтенсивного обговорення.

***

Новий духівник «Обнови»

Духівником Федерації католицьких студентських та академічних товариств «Обнова» терміном на три роки Глава УГКЦ іменував отця Юрія Блажиєвського.

***

Вітання Папі-емериту Венедикту XVI з нагоди 70-річчя священничих свячень

У вівторок, 29 червня, папа-емерит Венедикт XVI відзначив 70-річний ювілей священничого служіння. У своєму вітальному листі Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, охарактеризував служіння 265-го папи як «цілковиту довіру до Бога, реалізовану в служінні Його Церкві».

«Ваша цілковита довіра до Бога, смирення у служінні Його Церкві та усвідомлення, що все належить тільки Богові, вчать нас, що покликання до Священства виходить із серця Бога і шукає свого шляху до серця чоловіка», - зазначив у своєму листі Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next