АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: «Просфора з Патріархом», заходи у сфері праці з молоддю та дискусія про «Апокриф»

Субота, 06 лютого 2021, 13:40
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (30 січня – 5 лютого 2021 року).

У Києві відбувся щорічний різдвяний захід «Просфора з Патріархом»

У суботу, 30 січня 2021 року, відбувся традиційний щорічний різдвяний захід «Просфора з Патріархом». Цього року через обставини, пов’язані з пандемією коронавірусу, коляда відбувалася у студії «Живого телебачення» у форматі онлайн. Ведучою заходу стала заслужена артистка України Ірма Вітовська-Ванца.

Розпочалася цьогорічна «Просфора з Патріархом» колядою «Добрий вечір тобі» у виконанні Національного хору імені Григорія Верьовки.

Звертаючись до присутніх, Патріарх зауважив, що цьогорічна «Просфора» є особливою, оскільки відбувається онлайн. «Пропри все, ця "Просфора" дає нам інші можливості. Виклики, що ми маємо, дають нам можливості побачити та навчитися чогось нового. Минулими роками на "Просфору" до мене приїздили колядники, різні колективи, запрошені гості, наші владики. Сьогоднішня онлайн-можливість мені дає змогу прийти з колядою до запрошених, у тому місці, де вони перебувають, до різних куточків України, до різних куточків світу».

***

Сто двадцять студентів Львівської семінарії отримають стипендії від благодійників – учасників «Різдвяної просфори»

«Різдвяна просфора» відбулася також у Львові в Митрополичих садах Свято-Юрського комплексу, куди десятки благодійників завітали на доброчинний бенкет. Серед гостей були архиєпископ і митрополит Львівський Ігор Возьняк, єпископ-помічник Львівської архиєпархії Володимир Груца, єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії Петро Лоза, львівське духовенство, підприємці, митці.

На захід також завітав міський голова Львова Андрій Садовий з дружиною Катериною. Залучені від благодійної події кошти скерують на розвиток Стипендіальної програми, яка діє при БО «Фундація духовного відродження» ЛА УГКЦ.  Підтримку отримають студенти-сироти, малозабезпечені, які є успішними у навчанні.

***

Заходи у сфері праці з молоддю

Упродовж двох днів, 2-3 лютого, відповідальні за роботу з молоддю в УГКЦ мали можливість поглибити свої знання та освоїти цікаві інструменти для організації душпастирського служіння.

Третю живу зустріч на тему «Духовний супровід молоді XXI століття» організувала Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ. Спікером був голова Патріаршої комісії у справах освіти і виховання, отець Петро Майба, СДБ.

***

У реколекційно-відпочинковому центрі «Світлиця» в Брюховичах відбувся V модуль навчальної програми Школи молодіжного християнського лідерства, яка діє у Стрийській єпархії.

***

30 січня 2021 року відбувся перший модуль Школи особистісного зростання для студентів та молоді у Львові. Тепер її проводитимуть щомісяця.

У цьому модулі волонтерка Центру студентського капеланства Марія Тракало провела студентів-експериментаторів крізь весь спектр емоцій, від "а" до "я".

У зустрічі взяли участь п’ятнадцятеро студентів та двоє організаторів. Вони детально обговорили шість базових емоцій: страх, огиду, радість, інтерес, сум, гнів - та дві соціальні емоції: сором, провину. Відтак з’ясували, що стримування емоцій є втричі ресурсозатратнішим, ніж їх виявлення, крім того їх пригнічення призводить до появи психосоматичних захворювань.

***

3 лютого 2021 року Центр опіки сиріт Львівської архиєпархії відкрив Адаптаційний центр святого Йосифа, метою якого є опіка та супровід підлітків у їхньому становленні як зрілої особи. Про це повідомив директор Дому милосердя свтого Миколая, керівник Центру опіки сиріт ЛА УГКЦ о. Роман Прокопець.

Відкриття Адаптаційного центу в Домі милосердя відбуватиметься у кілька етапів: І етап – від 3 лютого розпочинаються щотижневі курси для підлітків; ІІ етап – у 2022 році відкриття колегіуму; ІІІ етап – супровід випускників колегіуму.

***

Дискусія про «Апокриф»

Дискусія про книжку «Апокриф. Чотири розмови про Лесю Українку» відбулася 4 лютого 2021 року в ефірі «Живого телебачення». Участь у дискусії взяли автори книжки – Блаженніший Святослав та пані Оксана Забужко. До спілкування за допомогою платформи Zoom приєдналися й читачі книги, які мали змогу поставити авторам «Апокрифа» свої запитання. Розмову модерував о. Ігор Яців, керівник Департаменту інформації УГКЦ.

На переконання Блаженнішого Святослава, їхніми розмовами з Оксаною Забужко про християнські твори Лесі Українки вдалося досягнути мети – не заступити постать поетеси і ввести читача в діалог із нею.

«Нещодавно я знову прочитав твори Лесі Українки, і вони по-новому до мене промовили. Заохочую кожного кілька разів прочитати християнські твори [Лесі Українки. – Ред.], щоб побачити, наскільки правильно і глибоко вони написані», – закликав Предстоятель УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next