АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: Синод Єпископів УГКЦ в Україні, зустріч Ради Церков з Міносвіти, розколяда і нові диякони

Субота, 13 лютого 2021, 13:41
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (5-12 лютого 2021 року).

Відбулася вісімдесят сьома сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

9-10 лютого 2021 року Божого під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбулася Вісімдесят сьома сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви.

У праці Синоду взяли участь усі єпископи УГКЦ, які діють на території України та мають обов’язок брати участь в цьому Синоді.

Головною темою цієї синодальної сесії було – «Соціальне служіння в парафії в умовах коронавірусної пандемії». З доповідями на головну тему виступили: владика Василь Тучапець, керівник Відділу соціального служіння Патріаршої курії УГКЦ та його заступник прот. Андрій Нагірняк і митр. прот. Володимир Чорній, синкел соціального служіння Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ. Заслухавши доповіді та передискувавши ситуацію, члени Синоду прийняли низку рішень для покращення соціального служіння в Києво-Галицькому Верховному Архиєпископстві УГКЦ, з врахуванням сучасних викликів і труднощів, зокрема, спричинених пандемією коронавірусу.

***

Релігійні діячі закликали МОН дбати про ціннісні моральні орієнтири в освіті

Зустріч ВРЦіРО з міністром Сергієм Шкарлетом відбулася 11 лютого 2021 року в приміщенні міністерства під головуванням Блаженнішого Святослава, Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви.

Учасники зустрічі звернули увагу на питання викладання предметів духовно-морального спрямування в державних закладах освіти і визнання державою дипломів вищих духовних закладів. Головуючий у ВРЦіРО подякував міністру за створення експертної комісії з етики і предметів духовно-морального спрямування.

Як підкреслив Блаженніший Святослав, дбаючи про молодь, дбаючи про добру, якісну, європейську освіту, потрібно дбати і про моральні ціннісні орієнтири. Освіта і виховання, за його словами, є єдиним цілим у рості, формуванні молодої зрілої, всесторонньо розвиненої особистості. І тут Церкви, релігійні організації та педагоги, запевнив Глава УГКЦ, є партнерами.

«Цінності, які обстоює Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій, зокрема сімейні, не є цінностями лише певної релігії. Це – загальнолюдські цінності. Ми належимо до різних конфесій, до різних Церков і релігій, але, коли йдеться про захист сімейних цінностей, ми, християни, юдеї, мусульмани, є абсолютно єдиними. Бо розуміємо цінність людського життя і цінність дару бути чоловіком чи жінкою», – наголосив Глава УГКЦ.

Щодо викладання у школах «Християснької етики», Блаженніший зазначив, що християнська етика – це не якась релігійна доктрина чи катехизація. Це – спільний фундамент, який випрацьовувався, зокрема і в лоні ВРЦіРО, до якої, крім християн, належать і юдеї та мусульмани, для того щоб дати ціннісний орієнтир для виховання наших дітей.

***

Розколяда

У неділю, 7 лютого 2021 року, на фейсбук-сторінці та ютуб-каналі Української парафії святих мучеників Сергія і Вакха та Жировицької ікони Пресвятої Богородиці в Римі відбулася прем’єра традиційного, а цього року — ювілейного Х концерту «Прощання з колядою».

***

Цього ж дня розколяду провели і в Марійському духовному центрі «Заглина» Сокальсько-Жовківської єпархії. Таке дійство вже стало традиційним для духовного центру і щороку збирає хорові колективи та виконавців, щоб колядками прославити новонародженого Спасителя та завершити цикл Різдвяних свят.

***

7 лютого розколяду провели і в монастирі Святого Йосифа отців василіан в Брюховичах для родин переселенців з Донбасу. Захід організувала і провела с. Єроніма Вовчак, СНДМ, яка духовно опікується цими людьми.

***

А в Дрогобицькій духовній семінарії традиційне прощання з колядою відбулося 10 лютого. Організатором заходу виступило Братство «Введення в храм Пресвятої Богородиці». Вертепну містерію поставили брати першого курсу. Опісля кожен курс семінарії прославляв новонародженого Христа незабутніми колядками та віншівками.

***

Семеро нових дияконів

12 лютого, у свято Трьох Святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоустого, в УГКЦ було висвячено сім нових дияконів.

В Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві Блаженніший Святослав поставив у диякони четверо випускників Київської духовної семінарії. «Нам так потрібні світильники, які б понесли слово Христової істини у наш народ. Наша Київська архиєпархія відчуває такий великий брак кадрів. Прошу всіх, хто сьогодні чує мої слова: помоліться за покликання до священничого і монашого стану, зокрема у лоні Київської архиєпархії», – сказав Глава УКГЦ у проповіді.

***

Цього ж дня в Івано-Франківську владика Микола Бичок висвятив на дияконів трьох молодих редемптористів. Владика, звертаючись до піддияконів, пригадав їм суть дияконського служіння: «Кожен з вас є різний, має різні таланти, дари і харизму. Але всіх вас Господь покликав до одного Згромадження Редемптористів. Вас об’єднує Христос у цьому Згромадженні, а ваша різноманітність має стати скарбом для проголошення Царства Небесного, особливо найбільш опущеним, до чого закликав святий Альфонс. У кожній різноманітності є єдність і вона стає реальною тоді, коли ви дивитесь разом в один напрямок, туди "у Кого Велике Відкуплення"».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next