АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: святкування Різдва Христового, освячення храму на півдні України і повернення капеланів до в’язниць

Субота, 09 січня 2021, 14:21
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (2-8 січня 2021 року).

7 січня – Різдво Христове (за юліанським календарем)

Найбільшою подією в УГКЦ цього тижня, без перебільшення, стало святкування Різдва Христового. Велика частина нашої Церкви святкує його саме 7 січня (за юліанським календарем).

Різдвяні богослужіння у головному храмі Української Греко-Католицької Церкви розпочалися 6 січня о 17:00 Великим повечір’ям з Литією, яку відслужив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ. У сам день Різдва Христового о 7:00 Патріарх відслужив Утреню, відтак о 9:00 – Божественну Літургію. Йому співслужили владики Йосиф Мілян, Богдан Дзюрах та Степан Сус і священники Київської архиєпархії.

Різдвяні богослужіння, які транслювали Живе телебачення та національні телеканали, звершувалися із дотриманням карантинних вимог.

Вітаємо усіх з Різдвом Христовим, святкування якого триває!

***

Різдвяні послання і привітання Глави УГКЦ

З нагоди свята Різдва Христового Блаженніший Святослав звернувся до синів і дочок УГКЦ із Різдвяним посланням. Відтак – із відеопривітанням.

«Хочу завітати сьогодні до ваших домівок, – радісно сказав духовний лідер у привітанні, – щоби разом з вами прославити нашого Спасителя прадідівською колядою. Сердечно вітаю зі святом тих, хто святкує дома і тих, хто є на чужині. Вітаю зі святом тих, хто в Україні і тих, хто на поселеннях. Вітаю із радісним святом Різдва Христового тих, хто святкує його на фронті чи в ув'язненні, чи можливо на лікарняному ліжку. Але до всіх нас Він прийшов сьогодні, щоб дати своє благословення, підняти нас, наповнити життєвою силою, радістю і оптимізмом».

«Нехай Господь, який народився у Вифлеємі, – побажав Предстоятель УГКЦ, – буде нашим світлом і нашою провідною зорею у майбутніх роках нашого життя. Нехай Спаситель благословить кожну нашу родину, утре кожну нашу сльозу з наших очей, а смуток перетворить на радість».

***

Освячення храму в Миколаєві

3 січня 2021 року владика Михайла Бубній, екзарх Одеський УГКЦ, звершив Чин освячення нижнього храму Покрову Пресвятої Богородиці в м. Миколаєві та звершив в ньому першу Божественну Літургію.

Зведення храму в честь Покрову Пресвятої Богородиці розпочалося у 2016 році. Будівництво ведеться у береговій зоні р. Інгул на перетині вулиць Андрея Шептицького і архітектора Старова, на території 0,17 га.

Храм складається з двох частин: нижньої та верхньої. Допоки тривали будівельні роботи над зведенням свого храму, богослужіння для вірних греко-католиків відбувалися у костелі. Від сьогодні всі вірні греко-католики Миколаєва мають можливість молитися у своєму, нижньому храмі, допоки тривають будівельні роботи над зведенням верхнього храму.

***

Капелани повертаються в установи пенітенціарної системи України

Цього тижня в Міністерстві юстиції України відбулася зустріч представників Душпастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України з профільним заступником Міністра юстиції Оленою Висоцькою.

У зв'язку з обмеженнями, викликаними пандемією, душпастирська опіка в органах і установах пенітенціарної системи України була припинена через побоювання ураження COVID-19. Деякі винятки становили нечисленні можливості відеозустрічей із в'язнями, які організовували працівники соціально-виховної і психологічної служби пенітенціарних установ.

Тепер капелани повертаються в установи пенітенціарної системи України, відповідально ставлячись до обмежень пов'язаних з пандемією.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next