АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: свято Благовіщення, книга про історію УГКЦ на Буковині та вакцинація духовенства

Субота, 10 квітня 2021, 07:00
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (3-9 квітня 2021 року).

Благовіщення Пресвятої Богородиці

Цього тижня, а саме 7 квітня, в УГКЦ святкували Благовіщення Пресвятої Богородиці за юліанським календарем.

У цей день Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, відслужив Архиєрейську Божественну Літургію у храмі Благовіщення при Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

«Свято Благовіщення, яке ми сьогодні святкуємо, є запевненням присутності Бога з людиною. Благовіщення – це момент воплочення Божого Сина. Бог вже не просто є поруч із людиною. Бог стає людиною. Сьогодні причиною нашої радості є те, що з нами Бог, який присутній у кожному нашому зусиллі, у кожній нашій проблемі, навіть у кожній нашій сльозі, у кожному нашому смутку. Він, особисто будучи  там, змінює зміст усього того, що людина може переживати. Він каже сьогодні людині і світу: "Радуйся, бо Я з тобою"», – зазначив Предстоятель у проповіді.

Весь текст проповіді можна прочитати тут.

Особливістю святкування Благовіщення в УГКЦ є те, що цього дня ми дякували Богові за дар нашого життя і за ще ненароджене життя.

«Сьогодні найбільше людей у сучасній історії людства помирає не в лікарнях, не на полі військових сутичок. Найбільше людей сьогодні гине в лоні власної матері», – підкреслив Блаженніший Святослав і попросив молитися за ті родини, за тих жінок, які мають відвагу прийняти дар нового життя, зігріти його, виносити і народити світові.

***

У Чернівецькій єпархії видали «Нарис історії УГКЦ на Буковині»

Велика за обсягом монографія – це праця істориків Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича професора Нестора Мизака та кандидата наук Андрія Яремчука. Наукову рецензію видання зробив Інститут історії Церкви Українського католицького університету.

У монографії викладено результати дослідження понад двохсотлітньої історії розвитку греко-католицької спільноти на Буковині в межах сучасної України - Чернівецької єпархії УГКЦ та Румунії - Буковинського деканату Українського генерального вікаріату Румунської ГКЦ. На сторінках книги висвітлено процес поступової розбудови мережі греко-католицьких парафій і його значення для збереження національної ідентичності буковинських українців, а також подвижницьке служіння греко-католицького священства за австрійської, румунської та радянської влади. Особливу цінність становлять біограми близько трьохсот душпастирів, які трудилися або нині трудяться у краї над розвоєм Христового винограднику.

***

Вакцинація духовенства УГКЦ: Київ, Львів, Стрий, Студити і Редемптористи

Тема вакцинації цього тижня була особливо актуальною. Про неї не лише говорили у міжнародному форматі, її також здійснювали у церковних стінах, відповідно до рішення державних органів про долучення священнослужителів до пріоритетної групи соціальних працівників.

***

Київ, курія архиєпархії – першу дозу вакцини отримали працівники Патріаршої курії та курїі Київської архиєпархії, як рівно ж священники архиєпархії та їх родини.

***

Львів, Патріарший дім – першу дозу вакцини отримало духовенство Львівської архиєпархії та Стрийської єпархії, а також близько монахи студити, отці редемптористи та працівники УКУ.

Надалі планується вакцинувати священників Сокальсько-Жовківської та Самбірсько-Дрогобицької єпархій.

Вакцинація духовенства стало можливою, зокрема, завдяки зусиллям Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я, Антикризового центру УГКЦ у співпраці із МОЗ, зокрема зі заступницею міністра Іриною Микичак, директоркою Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталією Тімко-Іванченко та директором департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орестом Чемерисом.

***

Зустріч Глави УГКЦ з дослідником Голокосту в Україні та країнах Східної Європи

9 квітня 2021 року Блаженніший Святослав прийняв у своїй резиденції о. Патріка Дебуа, священника Римо-Католицької Церкви, який присвятив своє життя дослідженню Голокосту, передусім в Україні та в інших країнах Східної Європи. Отець Дебуа є президентом «Яхад – ін Унум», глобальної гуманітарної організації, яку він заснував у 2004 році. Її робота присвячена виявленню місць масових страт євреїв та ромів у Східній Європі під час Другої світової війни, а також боротьбі з антисемітизмом і вдосконаленню відносин між католиками та євреями.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next