АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: свято Миколая, відхід професора і Різдво за григоріанським календарем

Субота, 26 грудня 2020, 11:53
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (19-25 грудня 2020 року).

19 грудня – свято Миколая за юліанським календарем

19 грудня велика частина УГКЦ вшановувала пам’ять святителя Миколая, архиєпископа Мирлікійського. З цієї нагоди було організовано чимало заходів.

***

Так в Івано-Франківську в'язні отримали подарунки від святого Миколая. Там установа виконання покарань №12 перебуває під особливою опікою святого Миколая – на території розташовані дві молитовні каплиці, освячені на честь Миколая.

***

У Дарницькому районі Києва напередодні дня Святого Миколая провели масштабний екуменічний соціальний захід. Духовна рада Церков спільно з Радою волонтерів при Дарницькій районній державній адміністрації зібрала гуманітарну допомогу для дітей з прифронтової зони. Захід підтримала парафія Святих мучеників Бориса і Гліба УГКЦ у Дарницькому районі Києва.

***

Понад п’ять тисяч захисників України отримали гостинці від святого Миколая завдяки жертводавцям львіського гарнізонного храму. Акцію «Миколай для військових» традиційно організовує Фундація святого Миколая спільно з капеланами Центру військового капеланства Львівської архиєпархії УГКЦ.

***

Святий Миколай від Комісії УГКЦ у справах охорони завітав у Львівський геріатричний пансіонат, що на вулиці Медової печери, 71.

***

Свято Миколая відзначили і закордоном, зокрема в Угорщині. Там з цієї нагоди у Будапешті пройшла акція «Нагодуй бідного». Помічники святого Миколая на чолі зі священником о. Дам’яном Габорієм відвідали десять сімей, серед яких особи похилого віку, багатодітні, малозабезпечені, вдови, люди з інвалідністю і ті, хто перебуває у складних обставинах життя через пандемію.

***

А під час святкування 190-ліття храму Святого Миколая у Старому Самборі освятили старовинну плащаницю.

***

Відійшов у вічність дослідник історії Церкви Ігор Скочиляс

20 грудня через ускладнення перебігу коронавірусного захворювання передчасно відійшов у вічність професор Ігор Скочиляс, доктор історичних наук, завідувач кафедри історії Гуманітарного факультету Українського католицького університету, керівник Центру релігійної культури, ініціатор і натхненник дослідницької програми «Київське християнство», проректор УКУ з наукової роботи (2016-2020).

***

З приводу смерті професора Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, висловив свої співчуття. «Спільнота Української Греко-Католицької Церкви, історію якої довгі роки плідно досліджував п. Ігор Скочиляс, цими днями у великій жалобі», – йдеться у листі.

***

Поховали п. Ігоря 22 грудня на Личаківському кладовищі у Львові.

***

25 грудня – Різдво Христове за григоріанським календарем

25 грудня частина єпархій і парафій УГКЦ відзначала Різдво Христове.

Так з цієї нагоди ввечері 24 грудня «Живе телебачення» провело трансляцію Різдвяної Літургії з Ватикану. А в сам день Різдва Святіший Отець у своєму різдвяному посланні побажав, щоби припинення вогню та діалог привели до миру в Україні.

***

25 грудня «Живе телебачення» також презентувало Різдвяний концерт, у якому взяли участь: чоловічий хор «Фавор» парафії Святого Василія Великого в м. Києві, камерний акапельний ансамбль «Маленький хор Василія Великого» та гурт «МетаНоя». Для вас вони записали п'ятнадцять колядок і щедрівок.

***

Також напередодні святкування Різдва 25 грудня в інтернет-мережі поширювалося повідомлення про те, що нібито парафія церкви Різдва Пресвятої Богородиці та Святого Антонія Чернівецької єпархії УГКЦ зі спільної ініціативи парафіян і настоятеля отця Василя Гасинця цього року вперше святкуватиме Різдво Христове за новим стилем – 25 грудня. Цю інформацію спростував і пояснив настоятель Буковинської парафії отець Василь Гасинець.

Священник пояснив, що в парафії не йдеться про зміну дати святкування Різдва. «Оскільки велика родина, до якої входить три покоління парафіян, виїжджає за кордон і 7 січня не матиме можливості взяти участь у Різдвяному богослужінні, то вони попросили 25 грудня відслужити для них Святу Літургію з літургійними різдвяними текстами. Із цим проханням я звернувся до нашого владики Йосафата Мощича, який задля добра вірних поблагословив це зробити завтра одноразово», – сказав отець Василь.

***

Два передріздвяні інтерв’ю

Цього тижня на телеканалі «Україна-24» вийшло велике інтерв’ю з Блаженнішим Святославом, Отцем і Главою УГКЦ.

***

А «Українська правда» опублікувала передріздвяну розмову з владикою Борисом Гудзяком, митрополитом і архиєпископом Філадельфійським УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next