АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: відхід до вічності матері Блаженнішого Святослава, дні духовної віднови і візит Глави УГКЦ до Мюнхена

Субота, 17 квітня 2021, 13:04
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (10-16 квітня 2021 року).

Відхід до вічності матері Глави УГКЦ

Цей тиждень розпочався сумною звісткою про те, що 12 квітня 2021 року п. Віра Шевчук, мама Блаженнішого Святослава, після важкої недуги відійшла до Дому Небесного Отця. Їй було 73 роки.

У день її переставлення у храмі Святих Володимира і Ольги у Стрию було звершено Парастас, на який з Києва прибув і Блаженніший Святослав. Очолив молитву владика Ігор Возняк, архиєпископ і митрополит Львівський.

Стрий - 13 квітня 2021 Похоронні богослужіння за Вірою Шевчук, матір'ю Блаженнішого Святослава, відслужили у храмі свв....

Опубліковано Українська Греко-Католицька Церква - Ukrainian Greek Catholic Church Вівторок, 13 квітня 2021 р.

 

Наступного дня, 13 квітня, відбулися похоронні богослужіння. Архиєрейську Божественну Літургію очолив Глава УГКЦ у співслужінні чисельного єпископату і священників.

Проповідь під час євхаристійного Богослужіння виголосив владика Тарас Сеньків, єпископ Стрийської єпархії.

Відтак на завершення спільної молитви єпископ-помічник Львівської архидієцезії Римо-Католицької Церкви Едвард Кава від імені всієї Єпископської Конференції зачитав лист-співчуття Главі УГКЦ.

Від імені Синоду Єпископів УГКЦ слово співчуття і підтримки Блаженнішому Святославу виголосив владика Ярослав Приріз.

«Знаєте, особливо останнім часом, я мусив втішати дуже багатьох людей. Але сьогодні не можу втішити самого себе. Бо тільки той розуміє біль втрати мами, хто сам його пережив. Але я хочу, щоб мій біль сьогодні перетворився на проповідь – проповідь християнської віри у воскреслого Христа. Проповідь християнської віри в безсмертя людської душі. Проповідь нашої віри в те, що смерть і страждання у житті людини не мають останнього слова», – підкреслив Глава УГКЦ у своєму слові, яким подякував усім за співчуття, підтримку і допомогу.

Похоронили п. Віру Шевчук на міському цвинтарі у Стрию.

***

Канон Андрея Критського і дні духовної віднови

У середу п’ятого тижня Великого посту, 14 квітня, в багатьох храмах УГКЦ було звершено Утреню з Великим каноном Андрея Критського. У Патріаршому соборі Воскресіння Христового це богослужіння відслужив Глава УГКЦ.

Київ – 14 квітня 2021 Утреню з Великим каноном Андрея Критського в Патріаршому соборі Воскресіння Христового звершив Блаженніший Святослав.

Опубліковано Українська Греко-Католицька Церква - Ukrainian Greek Catholic Church Середа, 14 квітня 2021 р.

 

***

Крім того, цей тиждень був багатий на дні духовної віднови, які проходили в різних церковних спільнотах.

Одна з таких ініціатив об’єднала понад сотню учасників зі всього світу. Дні духовної відмови з єпископом єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні Кеннетом Новаківським і священниками Романом Демушем, Тарасом Бровді та Падре Сержем, організовані Комісією УГКЦ у справах молоді, стали завершальним етапом тритижневого відеопроєкту #за_пости.

Ось кілька важливих порад владики Кеннета Новаківського з цієї духовної події.

***

Цими днями, 16-18 квітня 2021 року, великопісні онлайн-реколекції для молоді на тему «Духовна боротьба в житті християнина» організовує і товариство українських студентів-католиків «Обнова» київського осередку.

***

Дні духовної віднови організовує і організація «Українська молодь – Христові», які розпочав владика Теодор Мартинюк. Перша віртуальна зустріч відбулася 8 квітня 2021 року. Владика дав всім учасникам домашнє завдання на тиждень: «Заохочую вас знайти в Псалтирі, на ваш вибір, будь-який псалом та спробувати щодня читати його не поспішаючи, вдумливо та в тиші, щоб Боже слово було з вами».

***

16-18 квітня тривають також реколекції, організовані гарнізонним храмом свв. Петра і Павла м. Львова. Тема духовних зустрічей «Світло Христове просвіщає всіх». Реколектантом буде о. Роман Довгань.

***

Глава УГКЦ прибув до Мюнхена для інтронізації владики Богдана Дзюраха

В аеропорту Мюнхена Предстоятеля УГКЦ зустріли апостольський екзарх для українців у Німеччині та Скандинавії єпископ Богдан Дзюрах, єпископ-емерит Петро Крик, його попередник у цьому душпастирському служінні, а також генеральний консул України в Мюнхені п. Юрій Ярмілко та консул Олександр Прокопенко.

Відтак у єпископській резиденції Блаженнішого Святослава привітали сестри служебниці Юлія Бойчук та Еммануїла Кіндзерська.

Пригадуємо, що введення на престол третього в історії апостольського екзарха для українців греко-католиків у Німеччині та Скандинавії владики Богдана Дзюраха відбудеться цієї неділі, 18 квітня 2021 року.

***

Зустріч ієрархів УГКЦ з архиєпископом Мюнхена і Фрайзінга кардиналом Марксом

Зустріч Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ, і владики Богдана Дзюраха, нового апостольського екзарха для українців у Німеччині та країнах Скандинавії, з кардиналом Райнгардом Марксом, архиєпископом Мюнхена та Фрайзинга відбулася 16 квітня 2021, у Мюнхені.

На зустрічі Глава УГКЦ представив німецькому кардиналові новоіменованого екзарха. Блаженніший Святослав підкреслив довголітнє служіння владики Богдана на різних відповідальних напрямках церковного служіння в Києві – як єпископа-помічника, адміністратора Патріаршої курії та секретаря Синоду Єпископів УГКЦ. Кардинал Маркс побажав владиці Богдану щедрого Божого благословення в новому служінні в Німеччині та Скандинавії.

***

Крім цього, пропонуємо Вашій увазі матеріал про життя і діяльність Української Греко-Католицької Церкви у Німеччині та країнах Скандинавії. У програмі «Добра розмова» Тарас Бабенчук поспілкувався з канцлером апостольського екзархату УГКЦ у Німеччині та країнах Скандинавії о. Андрієм Дмитриком.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next