АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: візит голови ПМВ до Молдови, вшанування Небесної сотні, 150-літній ювілей Лесі України та дві зустрічі Глави УГКЦ

Субота, 27 лютого 2021, 14:51
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (20-26 лютого 2021 року).

Владика Степан Сус здійснив душпастирський візит до Молдови

Протягом останніх вихідних, 19-22 лютого тривав душпастирський візит владики Степана Суса, голови Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, до Молдови. В рамках візиту єпископ зустрівся з Послом України в Республіці Молдова Марком Шевченком, відвідав благодійний фонд «Optima Fide» і поблагословив будівництво реабілітаційного центру в Кишиневі, зустрівся з консулом у молдовських Бельцях, та відслужив Божественну Літургію для українських греко-католиків у столиці Молдови.

Крім цього, голова ПМВ зустрівся з єпископом Кишинівським РКЦ і передав для української бібліотеки в Кишиневі подарункові видання УГКЦ від Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава.

***

Вшанування героїв Небесної сотні

18-20 лютого 2014 року на Майдані Незалежності в Києві були розстріляні учасники Революції гідності. Згодом сотня загиблих за свободу і гідність України була названа Небесною сотнею. Цього тижня минула 7-ма річниця цих трагічних подій в центрі української столиці, яка стала нагодою до вшанування новітніх героїв в Українській Греко-Католицькій Церкві.

У суботу, 20 лютого, владика Богдан Дзюрах на місці розстрілів учасників Революції гідності відслужив Панахиду, під час якої зазначив, що «в обличчях героїв Небесної сотні розпізнаємо душу українського народу».

***

За героїв Небесної сотні молилися і в Римі. 21 лютого в папській базиліці Санта Марія Маджоре біля першої і головної ікони християнського світу – Пресвятої Богородиці «Спасіння люду римського», папський канонік цієї базиліки єпископ Іриней Білик відслужив Архиєрейську Літургію та Панахиду.

***

Цього ж дня пам’ять героїв Небесної сотні вшанували і в Дрогобицькій духовій семінарії. Поминальні богослужіння очолив владика Григорій Комар, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Після панахиди відбулося віче-реквієм, присвячене вшануванню пам’яті героїв Небесної сотні.

***

22 лютого студенти УКУ провели вечір пам’яті Богдана Сольчаника.

***

Відбулася перша онлайн-зустріч голів катехитичних комісій УГКЦ

У зустрічі взяв участь і Блаженніший Святослав, який зауважив, що ця зустріч увійде в історію як перша онлайн-зустріч Глави УГКЦ з головами усіх катехитичних комісій нашої Церкви в усьому світі. «Ті нові обставини, які ми часами відчуваємо як кайдани на наших руках, змушують нас вчитися по-новому спілкуватися і по-новому катехизувати. Незважаючи на них та відстань між нами, ми є єдиною Церквою. Усі разом ми творимо спільноту катехитичного служіння у нашій Церкві. Разом думаємо, як у нових обставинах найкраще здійснювати одне із суттєвих завдань Церкви – передавати і навчати віри», – сказав Глава УГКЦ.

***

УКУ спільно з американськими та італійським університетами провів конференцію про «нову соціальну етику» у час пандемії

Міжнародна конференція «Цілісний розвиток людини в епоху цифрових технологій: бідність, міграція, пандемія та ідея нової соціальної етики» пройшла 23-26 лютого під гаслом «У часи широкої ізоляції запрошуємо вас долучитися до розмови про те, як будувати кращі суспільства з духом солідарності».

***

Відзначення 150-літнього ювілею від дня народження Лесі Українки

З нагоди ювілею Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, надіслав листа міському голові міста Новограда-Волинського, рідного міста поетеси. Предстоятель наголосив на тому, що «нашим завданням сьогодні є наблизити її постать до кожного українця». Він додав, що це стане можливим лише тоді, коли її «дітища» [літературні твори – ред.] знайдуть відгук у наших серцях.

***

Крім цього, 26 лютого, Блаженніший Святослав взяв участь у дискусійній платформі «Косач-talks», яка проходила в Українському домі в Києві паралельно із проєктом «Леся Українка: 150 імен».

Темою розмови були твори на християнську тематику Лесі Українки. Глава УГКЦ зазначив, що «сьогодні наша Леся каже нам, християнам: Ви не можете закритися у своїх храмах і там побожно з кадилом тільки звершувати богослужіння. Ви маєте наповнювати наше суспільство принципами справедливої побудови ладу. Християнство сьогодні повинне щось сказати сучасній Україні, яка вмирає за свою свободу: Для того щоб змінити суспільство, необхідно самому стати іншим».

***

Зустрічі Глави УГКЦ з Леонідом Кравчуком та послом Німеччини в Україні

24 лютого в Києві Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, зустрівся з послом Німеччини в Україні пані Анкою Фельдгузен. Зустріч ввічливості відбулася на прохання пані посла.

***

25 лютого в резиденції Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбулася робоча зустріч з першим президентом України Леонідом Кравчуком та представниками організаційного ядра Національного форуму «Трансформація України» (НФТУ).

***

Зустріч Ради Церков з народними депутатами

Цього тижня відбулася ще одна важлива зустріч Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій з міжфракційним депутатським об’єднанням «Цінності. Гідність. Родина». Чергове робоче засідання в цьому форматі відбулося 25 лютого в приміщенні Патріаршої курії УГКЦ в Києві, наступне заплановане на березень 2021 року.

***

У Києві влашнували Блаженнішого Любомира в день його народження

26 лютого у крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового відбулася Панахида, яку очолив Блаженніший Святослав у співслужінні Владики Богдана Дзюраха та духовенства Київської Архиєпархії. Звертаючись до присутніх Глава УГКЦ зауважив: «Сьогодні дякуємо Богу за дар життя Блаженнішого Любомира у день його народження. Дякуємо, у той день, коли Господь Бог послав українському народові великого сина, який згодом став його батьком, учителем і провідником».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next