АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: Інструкція про присутність в інтернеті, співчуття від УГКЦ для Лівану, освячення каменя в Затоці, початок прощі мігрантів

Субота, 08 серпня 2020, 13:19
В інформаційному просторі Української Греко-Католицької Церкви стартує нова ініціатива – #тижденьУГКЦ. Відтепер щосуботи Департамент інфомарції УГКЦ пропонуватиме вашій увазі підбірку головних подій в УГКЦ за тиждень, що минає. Ось головні події цього тижня (2–8 серпня 2020 року).

Інтрукція про присутність Церкви в інтернеті

У понеділок, 3 серпня, в УГКЦ набрала чинності Інструкція про присутність церковних структур, інституцій, духовенства, богопосвячених осіб у мережі «Інтернет».

Інструкція має на меті окреслити відповідні норми, які допомагатимуть церковним структурам та інституціям, духовенству, богопосвяченим особам УГКЦ проголошувати Боже слово і християнські цінності в суспільстві. Інструкцію затверджено на трирічний випробувальний термін із 3 серпня 2020 року Постановою № 2 85-ї сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного архиєпископства УГКЦ.

***

Співчуття представників УГКЦ постраждалим від вибуху в Бейруті

У вівторок, 4 серпня, ввечері у столиці Лівану м. Бейрут стався великий вибух, унаслідок якого було пошкоджено будинки на відстані до 10 км. За даними Міністерства охорони здоров’я Лівану, вибух забрав життя 137 людей і щонайменше 5 тисяч були поранені.

Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, надіслав листа-співчуття французькою мовою чотирьом патріархам Східних Католицьких Церков у Лівані. Зокрема, у листі наголошено, що Українська Греко-Католицька Церква єднається зі своїми ліванськими Церквами-сестрами і молиться за жертв цієї трагедії.

Владика Степан Сус, голова пасторально-міграційного відділу УГКЦ, у зв’язку із вибухом у столиці країни Бейруті також висловив слова співчуття та підтримки як ліванському народові, так і українцям, які проживають на цих теренах.

***

Освячення наріжного каменя під будівництво першого храму УГКЦ у курортній Затоці

У середу, 5 серпня, у смт Затока на Одещині Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, спільно із владикою Михайлом Бубнієм, екзархом Одеським, освятили хрест, наріжний камінь та місце під будівництво храму на честь Різдва чесного і славного пророка, предтечі і хрестителя Господнього Івана. Цей перший храм УГКЦ у Затоці буде споруджено на території бази відпочинку «Надзбруччя».

Глава Церкви назвав цю подію історичною, а сам факт спорудження храму на території відпочинкового комплекту – чимось незвичним. «Зазвичай, коли люди шукають собі місця для відпочинку, вони навіть не уявляють, що можуть відпочивати біля храму, біля церкви», – зазначив Блаженніший Святослав і пояснив, що джерелом усього того, чого ми шукаємо у відпочинку, є, насправді, Господь Бог.

***

Заява ВРЦіРО у зв’язку зі звинуваченнями МОЗ у поширенні COVID-19 у західних областях України

У заяві, оприлюдненій у середу, 5 серпня, Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій відреагувала та публічно спростувала чергові узагальнені звинувачення міністра охорони здоров’я України Максима Степанова в нібито поширенні коронавірусної хвороби COVID-19 у західних областях України через діяльність релігійних громад.

***

Звернення Блаженнішого Святослава до свята Святого великомученика і цілителя Пантелеймона

У Зверненні Глава Церкви пригадує, що 9 серпня 2020 року, у день пам’яті Святого великомученика і цілителя Пантелеймона, у Києві вже вчетверте відбудуться урочистості з нагоди відзначення найкращих медиків України та нагородження їх орденом Святого Пантелеймона.

Блаженніший Святослав закликає всіх вірних нашої Церкви духовно долучитися до спільної молитви, яку здійснюватимуть цієї неділі, 9 серпня, представники найбільших релігійних конфесій України у Святій Софії Київській. «Молячись за здоров’я, пам’ятаймо, що надприродна віра не повинна вимагати від Господа Бога чудесного вирішення земних хворіб чи проблем, а прямувати до їхнього вирішення через мобілізацію зусиль, використовуючи дари божественної благодаті та природні здібності, котрі одержуємо й розвиваємо у вірі», – йдеться у Зверненні.

***

Початок ювілейної прощі мігрантів СамбірЗарваниця

У п’ятницю, 7 серпня, розпочалася XV Міжнародна проща мігрантів та їхніх родин зі Самбора до Зарваниці. З цієї нагоди владика Степан Сус, голова пасторально-міграційного відділу УГКЦ, відслужив Архиєрейську Божественну Літургію у храмі Різдва Пресвятої Богородиці в Самборі, що на Львівщині. Цьогоріч проща відбудеться в онлайн-форматі.

 

Сьогодні ми розпочали наше онлайн-паломництво зі Самбора до Зарваниці. Паломництво – це шлях до власної душі, шлях, який ми проходимо з Богом!

Опубліковано Stepan Sus Пʼятниця, 7 серпня 2020 р.

 

У проповіді єпископ зауважив, що, вирушаючи в цю віртуальну прощу, всі вірні 10 днів переживатимуть долю мігранта. «Це – особа, яка рухається, але рухається з Богом, яка йде вперед, аби стати іншою людиною. Ми з вами повинні прагнути бути іншими, бути кращими. Бути тими, які довіряють усе своє життя Господу Богові», – наголосив владика Степан.

Брати участь в онлайн-прощі можна, користаючи із духовних роздумів, які публікуватимуться в офіційній групі паломництва у фейсбуку.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next